ANNONS

Anställd begärde muta för kontrakt

Nu måste två personer signera kontrakt som förmedlas till någon som är släkting eller god vän till Förvaltarens medarbetare, berättar informationsansvarige Anders Sundqvist.
Nu måste två personer signera kontrakt som förmedlas till någon som är släkting eller god vän till Förvaltarens medarbetare, berättar informationsansvarige Anders Sundqvist.
Den anställde på Förvaltaren som mutade en hyresgäst har fått villkorlig dom och böter.
Den anställde på Förvaltaren som mutade en hyresgäst har fått villkorlig dom och böter.
En avskedad medarbetare på Förvaltaren erkänner att han begärt pengar för ett kontrakt. Nu har han fällts för mutbrott.

Han fixade även kontrakt åt sina släktingar, och bostadsbolaget har nu skärpt sina rutiner.
ANNONS

Det var i november i fjol som Lokaltidningen Mitt i kunde avslöja att en anställd på kommunala bostadsbolaget Förvaltaren misstänktes ha krävt pengar av en person i samband med förmedling av en bostad.

Men i stället för att betala de begärda 60 000 kronorna blev hyresgästen misstänksam och slog larm. När det uppdagades fick medarbetaren sparken.

Han har nu fått ett strafföreläggande om villkorlig dom och böter.

Att det inte blev någon rättegång betyder inte att brottet bedöms som mindre grovt, enligt Staffan Edlund, åklagare på Riksenheten mot korruption.

– Nej, ett strafföreläggande har samma värde som en dom. I det här fallet erkände den misstänkte, alla var så att säga överens och det fanns bevis för fällande dom. Då kan man välja ett strafföreläggande. Det handlar inte om huruvida gärningen är allvarlig eller inte, säger han.

Ett kriterium för strafföreläggande är att brottet inte ska kunna ge fängelse.

Brottsrubriceringarna är tagande av muta samt brott mot jordabalken, vilken bland annat rör regler vid bostadsöverlåtelse. Mannen får 40 dagsböter, totalt 8 800 kronor.

– Jag har gått på praxis när jag bestämt antalet böter. Att han förlorar jobbet kan påverka, men jag har främst tittat på likartade fall, säger Staffan Edlund.

I samband med att medarbetaren polisanmäldes rullades fler olägenheter upp. Förvaltaren, som börjat granska mannens ärenden, såg att han plussat på poäng för två personer vilket gjorde att de fick var sin lägenhet i Rissne.

ANNONS

Båda två, som visade sig vara närstående till medarbetaren, fick kontrakten uppsagda vid upptäckten.

Extra resurser sattes in hos Förvaltaren för att granska totalt 150 ärenden. Utredningen har inte visat på ytterligare fiffel med kösystemet, enligt Förvaltarens informationsansvarige Anders Sundqvist. Bolaget har heller inte hört om fler mutförsök.

– Vi har gjort en rimlighetsbedömning av de byten han jobbat med och kontrollerat kötider. Det kan ju finnas en gråzon, men vi känner inte till fler ärenden. Ut-över de två personerna har inga fler sagts upp, säger han.

Har ni ändrat era rutiner?

– Det är nog inte rutinerna i sig det är fel på, vill man manipulera systemet så går det. Men vi har infört dubbelsignering när det är en släkting eller god vän som ska få kontrakt via oss. Då är det alltid två, varav en chef, som signerar.

Mannen har betalat den tilldömda boten. När Mitt i kontaktar honom vill han varken kommentera mutbrottet eller uppgifterna om köfusk.

Vill man mani‑ pulera systemet så går det.anders sundqvist, förvaltaren

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sundbyberg direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.