Den 10 juni åtalades en kvinna som är anställd vid Södra åklagarkammaren för brott mot tystnadsplikten vid två tillfällen.

Enligt åtalet ska hon vid det ena tillfället, i juli 2023, ha fotograferat en datorskärm och läckt uppgifter om en person som var misstänkt för grovt vapenbrott till en utomstående.

Det andra tillfället, senare samma månad, ska hon återigen ha läckt uppgifter gällande en förundersökning om mord till flera utomstående.

Vid båda tillfällena görs bedömningen att det rör sig om uppgifter som ska ha legat under sekretess.

Begärs avskedad

Efter att den anställda arbetat på åklagarkammaren i flera år fick Åklagarmyndigheten under 2023 kännedom om att kvinnan är släkt med en ledande person i ett kriminellt nätverk. Sedan dess har det framkommit att kvinnan har besökt släktingen i fängelse under ett 20-tal tillfällen, varav hälften av gångerna när hon var anställd vid myndigheten. Hon ska inte ha informerat arbetsgivaren om kopplingen.

Nu begär riksåklagare att kvinnan ska avskedas, enligt en skrivelse till Statens ansvarsnämnd.

– Vi vill att ansvarsnämnden prövar om hon grovt åsidosatt sina åligganden mot arbetsgivaren. Det gäller oavsett om hon ställs till ansvar eller inte enligt åtalet som kommit in. Att vi över huvud taget lämnar in det här visar att vi ser allvarligt på de händelser som hon läggs till last. Det är sällsynt att vi går in med en anmälan till ansvarsnämnden, säger Margareta Sandholm, biträdande personaldirektör vid Åklagarmyndigheten.

Ser ni någonting som kunde ha gjorts för att undvika att det gick så här långt?

– Det är svårt att se någonting som vi som arbetsgivare, utifrån det jag känner till, kunde ha gjort annorlunda.

Den anställda har enligt åtalet erkänt händelseförloppet men förnekar att det rör sig om brott mot tystnadsplikten.