Anställd stal 860 000 från kyrkan

En tidigare anställd vid Svenska Kyrkans församling på Kungsholmen har dömts till ett års fängelse för grovt bedrägeri.

Kvinnan har under flera års tid förskingrat mer än 860 000 kronor.

Det var när kyrkan i fjol gick igenom bokslutet för 2010 som bedrägeriet upptäcktes. Kvinnan konfronterades av kanslichefen:

– Jag har gjort fel, sa hon då enligt förhören i polisens förundersökning.

Kvinnan hade under flera år lämnat in felaktiga uppgifter om övertidsersättning och semesterdagar. På så sätt hade hon fått ut mer än 860 000 kronor för mycket. Hon fick omedelbart efter avslöjandet sparken.

Nu har kvinnan dömts till ett års fängelse för grovt bedrägeri och ska betala 862 197 kronor i skadestånd till Kungsholmens församling.

Större delen av pengarna som förskingrades har hon använt till privatkonsumtion, enligt utdrag från kvinnans bankkonton.

– Det blev så att pengarna rullade inte in, säger hon i förhör med polisen.

Hon berättar även att hon inte minns det första tillfället då hon lämnade in felaktiga uppgifter, men att hon tror det kan ha berott på att hon hade någon större räkning att betala – men saknade pengar.

Louise Linder, kyrkoherde vid Kungsholmens församling, beklagar det som har hänt.

– Det är djupt beklagligt och en personlig tragedi för personen. Vi försöker lägga detta bakom oss nu och gå vidare.

Församlingen har även förlorat ytterligare 400 000 kronor i sociala avgifter på grund av bedrägeriet. Den summan hoppas man få tillbaka från Skatteverket.

– Det är pengar som kunde användas på bättre sätt, som till aktiviteter i församlingen. Vi har gjort en rejäl genomgång nu av församlingsrutiner och ekonomi så att det inte ska kunna hända igen, säger Louise Linder.

Lokaltidningen Mitt i har utan framgång sökt kvinnans advokat för en kommentar.

Det är djupt beklagligt och en personlig tragedi för personen.louise linder kyrkoherede