Anställd utsatt för misshandel

Blå huset ska hålla öppet under jullovet, med hjälp av tillfälligt anställda föräldrar som ska ge extra trygghet.
Blå huset ska hålla öppet under jullovet, med hjälp av tillfälligt anställda föräldrar som ska ge extra trygghet.
Hot och våld mot anställda fick fritidsgården Blå huset att akutstänga förra veckan.

Nu ska föräldrar trygga jullovet på fritidsgården.

– Det här är en tuff motgång, säger verksamhetsledaren Mija Bergman.

”Det går inte går att säkerställa medarbetarnas trygghet och säkerhet.” Orden rör fritidsgården Blå huset och är hämtade från ett brev till Arbetsmiljöverket daterat den 17 december. Och resultatet kom snabbt. Fritisgården stängdes omedelbart. Huvudskyddsombudet på Stads­missionen, organisationen som driver fritidsgården, skickade brevet. Orsaken är hot och våld samt att en medarbetare misshandlats. Raketer ska också ha fyrats av inomhus och enligt brevet har problemen eskalerat på sista tiden.

– Det fanns en risk för med­arbetarnas hälsa och jag ville se en plan för hur man ska lösa det, säger skyddsombudet som inte vill gå ut med sitt namn i tidningen.

Närpolisen i Tensta bekräftar att det skett en grov misshandel av en anställd på huset den 7 december. Tre personer mellan 15 och 22 år är misstänkta och har blivit förhörda kring händelsen.

– Tryggheten på Blå huset är det Stadsmissionen som svarar för. Men vi har kontinuerlig samverkan med Blå huset och en närvaro där. Den fortsätter som vanligt. Vi besöker huset och rör oss i området, säger närpolischefen Daniel Mattson.

Lokaltidningen Mitt i har flera gånger tidigare skrivit om oroligheter kring huset. Hösten förra året körde någon in en bil genom entrén på ungdomshuset för att sedan tända eld på den, en nästan exakt upprepning av ett tidigare attentat som inträffade 2008. Då talades det om att attackerna var ett utlopp för missnöje med personalen på gården. Men polisen tror inte att de nya händelserna har koppling till de tidigare.

– Nej vi ser inte det här som kopplat. Det här är nog en ny händelse, säger Daniel Mattsson.

För lite mer än en månad sedan berättade Mitt i om att fritidsgårdens framtid var säkrad i och med det nya avtal som undertecknats med Stadsmissionen. Organisationen, som drivit verksamheten på entreprenad sedan 2010, hade tidigare fått kritik för att situationen spårat ur. Men nu var alla överens om att problemen tagits tag i och att verksamheten blivit bättre.

Mija Bergman, fritidsgårdens verksamhetsledare, arbetade förra veckan med att kunna öppna gården igen på ett säkert sätt.

– Det här är en tuff motgång men vi följer lagstiftningen och anmäler och utreder det som händer. Vårt mål är nu att skapa en säker och bra verksamhet över julen och även i framtiden, säger hon.

För att hantera den akuta situationen tar fritidsgården tillfälligt hjälp av den somaliska föräldraföreningen som bland annat nattvandrar regelbundet i Tensta.

– Det som händer just nu är att vi anställer tre fyra föräldrar över jul som ska vara i huset tillsammans med ordinarie personal, säger Mija Bergman.

Långsiktigt handlar det också, enligt henne, om att ha tydliga planer när tråkiga saker händer.

– Övergripande jobbar vi väldigt mycket med struktur. Följa upp, ta tag i saker med en gång. Se till att vuxna hela tiden håller kontakt.

Fritidsgården öppnade igen på torsdagskvällen i förra veckan.