ANNONS

Två anställda på äldreboende smittades med covid-19

Allégården äldreboende Täby kommun
Två anställda på Allégården ska ha smittats med covid-19, den ena efter att ha blivit hostad i ansiktet.
Två anställda på Allégården har smittats med covid-19 av boende.
Nu har båda händelserna anmälts till Arbetsmiljöverket.
ANNONS

I början av april hjälpte personal på det kommunala äldreboendet Allégården en brukare som vid tillfället hade feber. Senare konstaterade man att brukaren var sjuk i covid-19 och att en anställd också hade smittats.

Blev hostad i ansiktet

Några dagar senare skulle en annan anställd hjälpa en boende, som inte heller hade en känd smitta av covid-19. Brukaren ska då ha hostat den anställda i ansiktet. Därefter gav både den anställda och brukaren positiva prov för coronaviruset.

Boendet har nu anmält de båda tillbuden till Arbetsmiljöverket.

Susanne Malmsten, som är områdeschef för Äldreomsorgen i Täby, kan på grund av patientsekretessen inte kommentera om fler anställda eller brukare har smittats.

Vi har varit mycket noga med att personal är hemma vid minsta symtom eller omedelbart avbryter sitt arbetspass vid symtom samt stannar hemma symtomfri två dygn, säger Susanne Malmsten.

Sjukfrånvaron har varit högre än vanligt under våren och sedan det blev möjligt har också all personal testats för covid-19.

”Har den skyddsutrustning som behövs”

På grund av patientsekretessen kan hon inte heller berätta om den anställde ska ha haft skyddsutrustning på sig vid tillfället då hen smittades.

– På generell nivå kan jag dock säga att vi har den skyddsutrustning som behövs på kommunens alla äldreboenden.

Anställda fått utbildning i basala hygienrutiner, hur skyddsutrustning ska användas och rutiner vid misstänkt smitta hos boende.

ANNONS

Alla brukare med misstänkt eller bekräftad smitta ska hållas isolerade på sina rum och personalen ska ha skyddsutrustning vid omvårdnad av dem.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.