ANNONS

Anställda flyr från Tallbackaskolan

20 lärare och fritidspedagoger slutar på Tallbackaskolan.

Dålig lön, slitna lokaler och hög arbetsbelastning nämns som orsaker.
ANNONS

Sommarlovet kunde ha börjat bättre för Tallbackaskolans elever och deras föräldrar.

Beskedet att 20 av skolans 73 anställda inte kommer tillbaka i augusti väcker frågor.

– Som förälder blir man orolig för utvecklingen. Hur kommer det att bli i höst? För elever kan det bli jobbigt med nya lärare, det blir som att börja om, säger Roger, pappa till en elev.

Tallbackaskolan är en F-9-skola med 480 elever. Enligt skolans rektor Susanna Falk är det fritidspersonal och lärare i årskurs 1–3 som slutar, ett fåtal i anslutning till föräldraledighet och pension. Men många på grund av tung arbetsbörda och Solnas låga lärarlöner.

– Det är svårt att behålla personal när man kan tjäna 3 000 – 6 000 kronor mer i en grannkommun. Det är självklart bekymmersamt, kontinuitet är viktigt, säger hon.

Även skolans dåliga skick och brist på datorer och trådlöst internet kan göra att anställda väljer andra skolor, menar Susanna Falk.

En anställd på Tallbackaskolan berättar att skolan inte kan ge elever rätt stöd på grund av resursbrist, och beskriver fritidsverksamheten som ”barnpassning”. Staden har snabbt lyckats rekrytera ny personal till samtliga tjänster på skolan till hösten. Samarbetet mellan lärare och fritidspersonal ska samtidigt stärkas. Solnas skolkommunalråd Arion Chryssafis (M) vill inte kommentera läget på skolan i väntan på utredningen.

För elever kan det bli jobbigt med nya lärare, det blir som att börja om.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Solna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.