ANNONS

Anställda kan jobba hemifrån – för att säkra verksamheten

Solna
Antalet sammanträden minimeras just nu i stadshuset och en del kommunanställda kan jobba hemifrån framöver.
Folkhälsomyndigheten uppmanar de som kan jobba hemifrån i Stockholmsområdet att göra det.
Solna stad har redan ett stort personalbortfall och jobbar nu med att säkerställa att verksamheter kan drivas vidare. Dessutom minimeras antalet möten för att minska risken för smittspridning.
ANNONS

Folkhälsomyndigheten konstaterar en samhällsspridning av coronasmittan, framför allt i Stockholm. De som kan jobba hemifrån i Stockholmsområdet bör göra det, meddelade statsepidemiolog Anders Tegnell under måndagen.

Hittills har Solna stads kärnverksamhet kunnat bedrivas utan större påverkan av virusets framfart. Men läget är ansträngt på grund av personalbortfall – framför allt inom förskola och skola. Förskolorna kommer tills vidare att begränsa öppettiderna till 8.30-16.30 och möjligheten för föräldralediga att lämna sina barn på förskolan tas bort, enligt information från Solna stad som Mitt i tog del av på måndagseftermiddagen.

För föräldrar som har särskilda skäl finns möjlighet att kontakta barn- och utbildningsförvaltningen för alternativa lösningar, enligt Solna stad.

Personal kan flyttas

Kommunen jobbar också just nu intensivt med planering för att kunna hålla kommunens verksamheter i gång även framöver. Man utreder möjligheten att flytta personal mellan olika förvaltningar om det skulle behövas. Det pågår också ett arbete för att säkerställa strategiska nyckelfunktioner och man ser över om hemarbete kan vara ett sätt för att säkerställa funktionerna. Fortfarande följs kommunens regler för hemarbete, vilket innebär att anställda ska komma överens med sin närmaste chef innan de väljer att jobba hemifrån.

Tegnell: ”Stockholmare bör jobba hemifrån”

Möten slopas

Framöver minimeras antalet sammanträden i stadshuset. Stadens kommittéer, beredningar och råd som inte fattar formella beslut kommer att ställas in.

– Vi undviker onödiga möten, och vi försöker använda lokaler med mer rymd så att vi inte packar ihop oss i mindre rum. Det kan till exempel handla om att vi har ett nämndsammanträde i fullmäktigesalen, säger kommunstyrelsens ordförande Pehr Granfalk (M).

ANNONS

Nyhetstips tips oss tipsa redaktionen på Mitt i

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.