ANNONS

Anställda köps ut för miljoner

Nacka kommun betalar årligen knappt fyra miljoner i avgångsvederlag till anställda som kommunen vill bli av med.
Nacka kommun betalar årligen knappt fyra miljoner i avgångsvederlag till anställda som kommunen vill bli av med.
Nacka kommun har de senaste tio åren betalat drygt 40 miljoner ­kronor för att bli av med anställda.

– Det låter mycket, ­säger oppositionsrådet.

– Det viktigaste är att få en bra arbetssituation, kontrar kommunstyrelsens ordförande.
ANNONS

Lokaltidningen Mitt i har sammanställt de avgångsvederlag som Nacka kommun betalat ut de senaste drygt tio åren, till personal som kommunen av olika skäl inte vill ska jobba kvar.

Från januari 2005 till april 2015 har kommunen betalat ut 40,2 miljoner kronor till 229 personer, eller knappt fyra miljoner kronor per år.

Främst har lärare och barnskötare köpts ut. Men även enhetschefer, rektorer och förskol­lärare har i flera fall förmåtts att sluta mot ett avgångsvederlag.

Högst avgångsvederlag under perioden, 1 010 000 kronor, betalades ut 2007 till en chef. Det lägsta beloppet, 10 000 kronor, fick en undersköterska 2010.

Elisabeth Carle, personal­direktör i Nacka kommun, är inte förvånad över att just lärare och barnskötare hör till de stora yrkesgrupperna som får avgångsvederlag, eftersom det är stora yrkesgrupper i kommunen.

– Att träffa överenskommelser om avgångsvederlag förekommer hos många arbetsgivare när det finns behov, säger Elisabeth Carle.

– Vi utgår från arbetsrätten. Alternativet till avgångsvederlag hade annars varit att betala ut uppsägningslön.

Khashayar Farmanbar (S), oppositionsråd i Nacka, har inte tidigare tagit del av summorna som kommunen betalar ut i avgångsvederlag.

– Det låter mycket, är hans spontana kommentar. Vi bor i en region med extrem brist på förskollärare. Just förskollärare betalar vi en ingångslön på 30 000 kronor. Att i det läget göra sig av med personal låter märkligt.

ANNONS

Khashayar Farmanbar säger att kommunen behöver bli bättre på att anställa rätt personal, för att få ned avgångsvederlagen.

Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ordförande, säger att av kommunens totalt 4 200 anställda är det en liten grupp som fått avgångsvederlag. Beloppet som betalats ut ska jämföras med Nacka kommuns totala budget på 4 miljarder kronor per år, ­säger han.

– Fyra miljoner kronor i avgångsvederlag per år handlar om några promille.

Mats Gerdau anser att avgångsvederlag behövs på alla ­arbetsplatser.

– Det viktigaste är att få en bra arbetssituation.

Kan inte pengarna användas till annat?

– Man ska alltid använda pengar så effektivt som möjligt, säger Gerdau.

Fakta

Så många har köps ut på tio år

Antal personer som fått avgångsvederlag sedan 2005.

Källa: Nacka kommun