Ny Gemenskap polisanmäler sig själva efter avslöjandet om stöldhärvan

Härbärget Ny Gemenskap i Västberga misstänks användas som bas för häleri och stöld, detta avslöjar Aftonbladet.

Verksamhetschefen Kenneth Jonsson avfärdar uppgifterna som substanslösa. Ny Gemenskap har nu stängt av den anställde och polisanmält sig själva.

– Vi har rent mjöl i påsen, säger verksamhetschefen Kenneth Jonsson.

Under gårdagen kunde Aftonbladet avslöja genom en dold kamera hur föreningen Ny Gemenskap i Västberga, ett härberge som hjälper socialt utsatta människor som EU-migranter, ska ha varit en bas för handel av stöldgods. Även en anställd på härberget ska påstås ha varit inblandade i handeln.

Under 2015 tog föreningen emot 4,5 miljoner kronor i bidrag från Stockholms stad och i november fick man 146 000 kronor extra för arbetet med EU-migranter.

När Lokaltidningen Mitt i når verksamhetschefen Kenneth Jonsson är den utpekade anställde tillfälligt arbetsbefriad och han är på väg att polisanmäla föreningen.

– Vi har ingenting att dölja. Utan vi välkomnar att man går in och granskar. Vi känner att vi har rent mjöl i påsen, säger han.

Att det förekommer handel i och runtom härberget är något som föreningen är medvetna om, men personer som blir avslöjade stängs genast av. Men att en anställd ska vara inblandad i handeln nekar Kenneth Jonsson till.

– Vi tycker inte att det är tillräckligt substantiellt. Det är tidshopp i videon och sammanhanget händer inte ihop, säger han.

Den anställde mannen medger att det är hans röst i videon, men enligt Kenneth Jonsson nekar han till alla inblandning i något köpslagande av stöldgods.

– Att det är hans röst med på bandet är ställt utom alla tvivel, däremot säger han att det inte är i det här sammanhanget, säger Kenneth Jonsson.

Föreningen har nu tagit kontakt med en tolk som ska översätta videon.

Tror ni att översättningen i videon som Aftonbladet lagt upp inte stämmer?

– Det vet vi inte, men videon är väldigt osammanhängande. Vad gäller översättningen kan jag inte uttala mig om det eftersom jag inte kan rumänska, säger Kenneth Jonsson.

Socialborgarråd Åsa Lindhagen (MP) ser allvarligt på anklagelserna och uppger till Aftonbladet att en utredning kommer att startas omedelbart.

– Vi välkomnar en utredning. Vi är en bra verksamhet som försöker göra bra saker för personer varje dag.

Hur reagerar ni om det skulle visa sig att mannen är skyldig?

Då får det konsekvenser naturligtvis. Vi kan inte ha anställda som medverkar i olägligheter. Men för närvarande tror jag inte att det är så, säger Kenneth Jonsson.