Anställda på BB Sophia går ut i demonstration

BB Sophia stänger i maj. Nu demonstrerar personalen mot nedläggningen.
BB Sophia stänger i maj. Nu demonstrerar personalen mot nedläggningen.
BB Sophias personal demonstrerar nästa vecka utanför landstinget mot nedläggningen av förlossningskliniken.

Men enligt landstingsrådet Ella Bohlin (KD) kan man inget göra för att rädda förlossningskliniken.

På tisdag i nästa vecka tänker de anställda på BB Sophia demonstrera utanför landstingshuset på Kungsholmen. Man hoppas även att allmänheten ska delta i demonstrationen.

– Personalen har sammankallat till demonstrationen för att belysa att förlossningsvården på BB Sophia behövs. Vi kommer att lämna över protestlistor med namninsamlingar som gjorts på nätet och fysiskt på olika enheter, säger Veronica Ek, barnmorska på BB Sophia.

I februari kom beskedet att Praktikertjänst beslutat att lägga ner förlossningskliniken vid Sophiahemmet på grund av dålig ekonomi. Först sades det att dörrarna till BB Sophia skulle stänga i augusti, men stängningsdatumet ändrades sedan till 16 maj.

Genom aktionen på Kungsholmen vill hela personalen belysa den brist på platser som kommer att uppstå när BB Sophia läggs ner, men också att variationen i vårdformer begränsas.

Ni har inte gett upp att Sophia kommer finnas kvar?

Vi kämpar in i det sista. Vi uppvaktar politiker, tjänstemän och privata aktörer som vi tror har möjlighet att stödja oss för att vi ska kunna bedriva vidare den vård som vi gör. Vi kommer att göra allt som står i vår makt för att BB Sophia ska få finnas kvar, säger Veronica Ek.

Hur är stämningen på BB Sophia?

– Ärligt talat så är vi oerhört ledsna över beslutet och det visar sig hos personalen på olika sätt. Men samtidigt är jag också glad att vi har bestämt oss för att vi ska bedriva verksamheten i samma anda som förut och fortsätta ge den fantastiska vård vi har gett.

Ella Bohlin (KD), landstingsråd med ansvar för förlossningsvården i Stockholm, välkomnar demonstrationen. Hon kommer själv inte vara på plats på tisdag på grund av en utlandsresa, men representanter från Kristdemokraterna kommer att vara på plats och ta emot demonstranter och namnlistor.

– Jag hade också önskat att BB Sophia skulle vara kvar och det här är inte den utvecklingen jag velat se för förlossningsvården. Det finns en rad faktorer till att Praktikertjänst lade ner verksamheten, men det är viktigt i sammanhanget att vi inte sagt upp avtalet med dem utan det är de som gör. Det är alltså inga politiska beslut om nedläggning som har tagits.

Kan landstinget rädda BB Sophia?

– Vi har haft en dialog under ett antal intensiva veckor där vi försökt vrida och vända på alla vägar genom det här. Men när det gäller ekonomiska faktorer kan vi som landsting inte täcka budgethål i privat verksamheter. Det är både moraliskt och juridiskt tveksamt och inte görligt om man ser till EU:s regelverk om otillbörlig marknadspåverkan.

Landstinget har startat upp en grupp för att säkerställa rekrytering till landstingets förlossningsvård. Men Veronica Ek på BB Sophia är tveksam till hur många som kommer att gå dit till sommaren.

Hur går snacket – var tar folk vägen om ni stänger i maj?

I förra veckan hade landstinget ett informationsmöte för bland annat oss personal på BB Sophia. På det mötet närvarade 3 av alla våra 200 anställda. Det visar var vi står just nu, säger Veronica Ek och fortsätter.

– Vi har en anställning hos Praktikertjänst till 15 augusti. Jag kan bara tala för mig själv, men tror inte allt för många väljer att gå någon annanstans under sommaren då vi fortfarande har en tjänst som räcker hela sommaren ut

Borde inte demonstrationen vara mot Praktikertjänst som lagt ner verksamheten?

– Att BB Sophia tvingas lägga ner är en katastrof. Den här demonstrationen riktar sig inte mot någon aktör utan är demonstration för BB Sophia, kvinnorna och barnen som kommer att lida på grund av att vår verksamhet läggs ner. BB Sophia behövs, säger Veronica Ek.