Ansvar för att röja snö kan bli lokalt

Efter haveriet i vintras vill Miljöpartiet att Skarpnäcks förvaltning tar över ansvaret för snöröjningen i stadsdelen.

Ärendet ska upp i kommunfullmäktige på torsdag.

Trottoarer och mindre gator i söderort var barrikaderade av snömodd och vallar under flera månader i vintras. Peab som skötte snöröjningen åt Stockholms stad klarade inte av att hantera snömängderna, som var bland de värsta på 50 år.

För att klara situationen prioriterades vissa gator bort och Peabs underleverantör höll inte vad som utlovats i form av resurser.

På torsdag beslutar trafiknämnden om Skarpnäcks förvaltning på prov ska ta över ansvaret för snöröjningen i stadsdelen, efter en motion från Miljöpartiet.

– Då kan vi rangordna och prioritera bättre eftersom vi vet vilka gator och trottoarer som är viktiga i området, säger Ewa Larsson (MP) vice ordförande i stadsdelsnämnden.

Trafikkontoret anser dock att ansvaret för snöröjningen bör ligga centralt om stora snömängder ska kunna hanteras effektivt.

I ett utlåtande inför beslutet skriver kontoret att ett nytt system, där kontrollen av entreprenörens arbete underlättas, ska införas. Bland annat ska det gå att följa var felanmälningarna är flest med hjälp av en karta.

Men Ewa Larsson har förhoppningar om att hennes motion klubbas igenom.

– Då kan vi sätta villkoren och ta kontakt direkt om det blir problem med snöröjningen lokalt.

Vi vet vilka gator och trottoarer som är viktiga i området.

Knarktopp dömd även i hovrätten

Söderort Hovrätten fastställde domen på tre år och sex månaders fängelse för en 37-årig man från Gubbängen som dömde för grovt narkotikabrott i Södertörns tingsrätt i början av juni

Mannen beskrivs av polisen som en toppspelare inom Stockholms heroinnätverk. Citypolisen grep 37-åringen efter en specialinriktad insats mot heroinnätverken i Stockholm. Ytterligare fem söderortsbor, från Johanneshov, Hägersten och Bagarmossen, dömdes till långa fängelsestraff efter insatsen. Sammanlagt 1,1 kilo togs i beslag vilket är mer än samtliga beslag i övriga landet samma period.