ANNONS

Eget ansvar viktigt – tycker badgäster på Flaten

Oscar Magnusson från Bagarmossen. Enkät om badsäkerhet på Flatenbadet. 30 juli 2020.
Bagisbon Oscar Magnusson tycker att alla har ett ansvar för säkerheten på badplatser.
Var tionde drunkning sker i Stockholms län, och enligt Svenska livräddningssällskapet har kommunerna inte tillräcklig kunskap om badplatsernas risker.
– Det finns flera platser i Stockholm där det är väl motiverat att ha livräddare, det är det ingen tvekan om, säger Mikael Olausson.
ANNONS

Stockholms län har näst flest drunkningsolyckor i Sverige efter Västra Götaland. Häromveckan drunknade tre personer i länet inom bara några timmar.

Mikael Olausson, säkerhetsansvarig vid Svenska livräddningssällskapet, tycker att säkerheten vid badplatser är för låg.

– Det finns flera platser i Stockholm där det är väl motiverat att ha livräddare, det är det ingen tvekan om, säger han.

Livbojar utplacerade

Oscar Magnusson från Bagarmossen. Enkät om badsäkerhet på Flatenbadet. 30 juli 2020.

Oscar Magnusson. Foto: Niklas Thim

Bagisbon Oscar Magnusson är en av besökarna på Flatenbadet. Han berättar att han inte skulle tveka att agera om han såg någon i nöd.

– Det är klart att man ska göra sitt yttersta för att rädda en människa, absolut.

Vad tycker du om säkerheten här på Flatenbadet?

– Jag har ärligt talat inte tänkt jättemycket på frågan. Jag tänker att man har ett stort ansvar själv, både för sig själv och sina barn. När jag tittar omkring här så tycker jag att det ser okej ut. Jag ser livbojen och jag vet att det hålls i ordning ganska väl.

ANNONS

Tycker du att det borde finnas livräddare på större badplatser som den här?

– Det är klart att det skulle vara bra om det fanns, men med begränsade resurser i ett samhälle är jag inte säker att det är det som är viktigast. Jag tycker att man har ett stort eget ansvar. Men självklart, finns det pengar så hade det varit bra med badvakter.

”Helt annan miljö utomhus”

Statistik från Svenska livräddningssällskapet visar att drunkningsolyckor är vanligast i samband med bad och båtturer. Hittills i år har ett 40-tal personer avlidit till följd av drunkning i hela Sverige. Fem av dem inträffade vid offentliga badplatser i Stockholmsområdet.

Livboj på Flatenbadet. 30 juli 2020.

Flatenbadet. Foto: Niklas Thim

Enligt Mikael Olausson handlar drunkningstillbud vid badplatser i många fall om en överskattning av sin egen simkunnighet, den överskattning som bland annat kan få unga och motionssimmare att vilja ta sig längre sträckor än de orkar, eller att lämna sina barn i vattnet.

– Många tänker att de är tillräckligt nära barnen när de sitter på stranden, eller att de är duktiga simmare när de har simmat långt inomhus hela vintern. De tänker inte på att det är en helt annan miljö utomhus. Det är relativt kallt och mörkt vatten, sjögräs, det är strömt och det är svårare att bedöma djupet. Om man inte orkar simma 200 meter i ett sträck utan att sätta ner foten, då behöver man fundera på ens simkunnighet och om man skulle klara av att rädda någon.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Bandhagen Årsta Högdalen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.