Hon tar över ansvaret för kulturen i Solna

Katarina Påhlman, kulturchef, Solna
Katarina Påhlman har hunnit jobba tio år inom Solna stad och kliver nu på ett nytt chefsjobb.
Hon tvekade aldrig när hon fick frågan – nu tar Katarina Påhlman över som chef för kultur- och fritidsförvaltningen. Framöver vill hon utveckla stadens samarbete med föreningar och organisationer.

Katarina Påhlman tar över som chef för kultur- och fritidsförvaltningen. Hon har hoppat in och styrt verksamheten tillfälligt sedan årsskiftet, men tar nu alltså över tills vidare.

– Det här är det roligaste uppdrag jag kan tänka mig. Dels att få vara med och leda det positiva som kulturen, idrotten och föreningslivet står för, dels att utveckla verksamheten mot att nå barn och unga som verkligen har behov att ta del av utbudet som finns.

Vad tycker du om föreningslivet i Solna?

– Vi har många aktiva idrottsklubbar och ett rikt kulturliv med en mängd olika kulturuttryck och viktiga samarbeten med föreningar och organisationer, till exempel teaterföreningar, Confidencen och Olle Olsson-museet. Det samarbetet ska vi fortsätta att utveckla.

Katarina Påhlman, kulturchef, Solna

Katarina Påhlmans förvaltning håller just nu på att planera firandet av Nationaldagen i Hagaparken och den nya sommarlovsfestivalen för barn och ungdomar, som Mitt i tidigare har berättat om.

Jag vill fortsätta att ge möjligheter för barn och ungdomar att uppleva kultur och kunna gå på visningar och föreställningar.

Katarina Påhlman

Vad vill du utveckla?

– I min roll jobbar jag på uppdrag av den politiska organisationen, så för mig handlar det om att skapa förutsättningar för hur saker ska genomföras. Jag tycker till exempel att vi kan samarbete ännu mer internt mellan förvaltningarna och använda oss av den kompetens som finns i Solna stad. Jag vill också fortsätta att ge möjligheter för barn och ungdomar att uppleva idrott och kultur och att kunna gå på visningar och föreställningar.

Fakta

FAKTA: Gillar piano och att påta i trädgården

Namn: Katarina Påhlman

Ålder: 45

Bor: Spånga

Familj: Bor ihop med sina tre barn, sin man och hans barn och sin katt.

Gör: Har jobbat i olika roller i Solna stad de senaste tio åren och nu tagit över som kultur- och fritidschef.

Intressen: Trädgård, natur, att spela piano och kultur. Och att vara på Gotland på sommaren.

Bästa kulturminne: ”Det bästa i närtid var när jag nyligen var med och firade personer som jobbat i Solna i 25 år på Confidencen. Där bjöds på en föreställning med två opera-sångare. Det var helt underbart magiskt, verkligen gåshud”

Fakta

Kultur- och fritidsförvaltningen

Förvaltningen som Katarina Påhlman styr driver ungdomsgårdar och fritidsparker, ger stöd till föreningar och studieförbund och ansvarar för skötsel och drift av idrottsanläggningar, bad och idrottshallar. Förvaltningen ansvarar också bland annat för Solna kulturskola och för biblioteken och stadens konstnärliga utsmyckning.