ANNONS

Extramöte om 4H-gården i morgon

Lokalen finns kvar och där får 4H-klubben stanna. Men verksamheten läggs ner till nyår.
Lokalen finns kvar och där får 4H-klubben stanna. Men verksamheten läggs ner till nyår.
– Hade vi politiker fått ett fått ett skarpt samtal om läget hade vi reagerat. Men det fick vi inte.
Det säger fritidsnämndens ordförande Lars Carlsson, C.
ANNONS

Enligt honom visste nämnden att läget var allvarligt men det drastiska beslutet från 4H i Stockholms län kom ändå ”som en blixt från en klar himmel”.

– Vi måste få chansen att prata med dem. Tidigare har man kunna bedriva verksamheten med samarbeten. Jag har också hört att det finns intresse från gymnasiets naturbruksprogram att samarbeta, säger han.

Snävare budget

Han säger att det fanns plats för ett grundbidrag på 140 000 även i den strama budgetplan som antogs den 12 november. En summa som enligt 4H själva inte räcker för att driva gården.

Förvaltningen ska enligt Lars Carlsson velat diskutera 4H:s begäran om ett större grundbidrag. Men när det stod klart att socialförvaltningen visar underskott även i år behövde kommunen spara. Och då fanns det bara utrymme för det bidrag som enligt 4H inte räcker för att ha utbildad personal på gården.

Extra möte

Flera gånger får Lars Carlsson frågan om han kan tänka sig att skjuta till mer pengar för att rädda verksamheten. Det vill han inte svara på men säger sig beredd att kalla till ett extra utskottsmöte för att diskutera frågan i morgon förmiddag.

– Jag kan inte lova något annat än den befintliga ramen. Vi får se över hur vi kan omdisponera kostnaderna. Det kan jag inte yttra mig om innan vi haft ett extra utskott och diskuterat det. Jag måste se över hur budgetläget ser ut för nästa år. 

Enligt Lars Carlsson vill Vallentuna kommun behålla verksamheten.

Om ni vill det är det inte klantigt att låta det gå så långt att förbundet måste avveckla?

– Jag tycker absolut inte att det är klantigt skött. Det är fel ordval. Det borde ha kommit en bättre early warning från 4H. Hur det skötts vet jag inte. För min del känner jag att jag gärna vill sätta mig in i frågan för att kunna ge ett säkert svar. Men det har rått fullständig politisk enighet om det här.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.