Höstens antagning är klar – intresset för Stockholm svalnar

Stockholms universitet är ett av de lärosäten i länet som redovisar färre antagna i år, jämfört med höstterminen 2018.
Stockholms universitet är ett av de lärosäten som redovisar färre antagna i år, jämfört med höstterminen 2018.
När antagningsbeskedet till höstens utbildningar på universitet- och högskolor når sökande runt om i landet i dag sticker huvudstaden ut. Antalet antagna ökar med 1,5 procent jämfört med förra året – samtidigt redovisar några av Stockholms större lärosäten färre antagna jämfört med hösten 2018.

I dag får alla som sökt en utbildning vid universitet eller högskolor runt om i Sverige sitt antagningsbesked.

Tittar man på Sverige som helhet så ökar både antalet antagna och antalet behöriga sökande inför stundande hösttermin, skriver SVT Nyheter.

Det står samtidigt klart att flera av Stockholms största lärosäten går emot den här trenden, men låt oss återkomma till det.

Så många har antagits

Drygt 279 300 personer har antagits till höstens utbildningar. Det är 1,5 procent fler än vid förra årets antagning och därtill ökar totalt 22 av universiteten och högskolorna antalet antagna jämfört med höstterminen 2018.

– Antalet antagna till högskolan ökar för fjärde året i rad. Att antalet behöriga sökande blir fler är positivt, eftersom det innebär att fler har gjort ett välinformerat studieval, säger Karin Röding, generaldirektör för Universitets- och högskolerådet till SVT Nyheter.

Södertörns högskola är ett av lärosätena som ökar antalet antagna. Foto: Most Photos

Hos Södertörns högskola ökar man antalet antagna i år. Foto: Most Photos

I Stockholm är det fem av lärosätena som ökar antalet antagna inför hösten: Röda korsets högskola, Södertörns högskola, Kungliga Musikhögskolan, Enskilda Högskolan och Handelshögskolan.

Lärosäten som går emot trenden

Men så var det detta med att Stockholm går emot trenden.

Både på Stockholms universitet, Kungliga Tekniska högskolan och Karolinska institutet är det nämligen färre antagna i år om man jämför med höstterminen 2018.

SVT Nyheter har pratat med Andreas Sandberg som jobbar på Universitets- och högskolerådet. Han har inte helt lätt att förklara varför det ser ut på det här sättet.

– Det är jäkligt svårt att förklara varför. Det kan ju bero på att det är populära utbildningar på populära lärosäten, och boende är ju ett problem också, men då borde det se likadant ut varje år, säger han.

Det ska tilläggas att Stockholms universitet fortsätter att vara det största lärosätet i Stockholms län.