Antal hus till salu snabbt på väg ner

Det är svårt att hitta en villa för Anders Mattson, 35, samt barnen William och Nike.
Det är svårt att hitta en villa för Anders Mattson, 35, samt barnen William och Nike.
God hälsa och privatekonomi gör att Täbys seniorer ogärna flyttar.

Samtidigt är det just nu rekordsvårt att hitta en villa för den som vill köpa.

Dödsbon och skilsmässohus är det enda som hamnar på marknaden, uppger en mäklare.

Den som vill köpa ett hus i Täby får leta länge.

Utbudet av villor är det lägsta någonsin för den statistik som finns tillgänglig på bostadssajten Hemnet.

Hittills i år har 1 216 hus gått ut till försäljning. Det är mer än en halvering jämfört med bara två år sedan.

För Anders Mattson, 35, och hans familj är det låga utbudet mycket kännbart. De bor i dag i ett radhus i Näsbypark men skulle gärna flytta till villa.

– Vi kollar annonser och så men det mesta hinner gå innan det ens hunnit bli visning. Sedan är ju också priserna väldigt höga eftersom det är så lite ute, säger Anders Mattson.

Den här dagen är han på öppna förskolan med sina två barn. När familjen flyttade till Täby såg de framför sig att det skulle vara fullt med ungar som sprang mellan tomterna. Riktigt så har det inte blivit.

– Många av de som bor här är lite äldre än vi och har ofta vuxna barn.

Täbys befolkning är åldrande. Medelåldern ökar i raskt takt samtidigt som kommunens seniorer hör till de friskaste i landet. Många av dem bor gärna kvar i villan så länge det går, tror Martin Fröblom som är fastighetsmäklare på Länsförsäkringar.

– Tidigare har man flyttat till lägenhet på ålderns höst. I dag väljer många att stanna kvar i huset och ser det som uppfriskande att skotta snö och klippa gräsmattor.

Enligt honom är det för tillfället få villor i Täby som säljs för att någon frivilligt valt att flytta. I stället är det framförallt dödsbon och skilsmässohus som hamnar på marknaden, menar Martin Fröblom.

Men det är inte bara den goda hälsan som gör att man stannar kvar i villan. Det hävdar Annica Creutzer, expert på privatekonomi.

– De ekonomiska incitamenten för att lämna villan är i dag väldigt få, säger hon.

Annica Creutzer pekar bland annat på reavinstskatten, försämrade möjligheter till uppskov på skatten samt den slopade fastighetsskatten.

– Det är sådant som skapat inlåsningseffekter för villorna. Snurren på bostadsmarknaden har stannat av och i slutet av flyttkedjan påverkas även den som inte alls letar efter en villa i Täby.

Fakta

Allt färre hus ute

2011 2012 2013 2014 2015

2319 2924 2538 1541 1216

Antalet villor till försäljning till och med vecka 43 för respektive år.