Min lokala hjälte

Antalet bävrar ökar på ön

Antalet bävrar har ökat på Lidingö.
Antalet bävrar har ökat på Lidingö.
Bävrarna ökar i antal på Lidingö. Vid Kottla och vid Stockby bygger de sina välbyggda hyddor i vattnet. Men det finns ingen oro för att det ska ske någon bäverinvasion.

I början av sommaren vandrade en bäver på Lilla Lidingöbron. Bävern hade förirrat sig och flera Lidingöbor hörde av sig till Lidingö tidning. Peter Rosenholm, ansvarig jaktledare för jaktgruppen på Lidingö, åkte dit och hjälpte bävern.

– Vi kom dit och tog hand om den och släppte ut den i Islingeviken. Det är ingen stor ökning, men det har blivit fler bävrar på Lidingö, säger han.

Enligt Peter Rosenholm finns för närvarande ett tiotal bävrar på Lidingö. De har sina hyddor i vattnet vid Kottla- och Stockbysjön.

– Det föds nya bävrar här. Andra kommer för att de har blivit utknuffade från sin boplats. Bävrar söker sig till nya ställen och kan vandra långa sträckor, säger han.

För några år sedan fällde bävrar så pass många träd för att bygga sina hyddor så att strandtomter vid Kottlasjön hamnade under vattnet. Nu när bäverstammen ökat kan det finnas fog för att det händer igen.

– De är skickliga byggnadsarbetare så det kan bli bekymmer. Bävrarna är som byggnadsingenjörer, de fäller träd och bygger sina hyddor av pinnar, lera och blad. Det blir hårt som cement och skulle kunna användas som en bro av oss människor. Man kan inte ta bort det med händerna för det är stenhårt, så vi brukar använda grävmaskiner, säger han.

Kan det bli en bäverinvasion på Lidingö?

– Nej, biotopen på Lidingö passar inte. Det finns inte så mänga ställen att bo på. De har inte blivit så många så vi behöver skjuta några. Men blir det för många så måste vi skjuta bävrar under jaktperioden, säger Peter Rosenholm.

Läs mer i fredagens Lidingö tidning.