Antalet fästingsjuka ökar

Till skillnad från borrelia finns det vaccin mot TBE. Vaccineringen kan fås på vårdcentraler och på TBE-bussen som åker runt till olika orter. Nästa gång den är i Vallentuna är den 18 maj utanför ICA Kvantum i centrum.
Till skillnad från borrelia finns det vaccin mot TBE. Vaccineringen kan fås på vårdcentraler och på TBE-bussen som åker runt till olika orter. Nästa gång den är i Vallentuna är den 18 maj utanför ICA Kvantum i centrum.
Allt fler drabbas av fästingburna sjukdomar. Vallentuna ligger mitt i riskzonen. En som drabbats och lider av det vampyrliknande djurets smittor är Staffan Nyberg.

Förra året smittades 284 personer i landet av TBE, fler än någonsin. Borrelia drabbar ungefär 10 000 personer om året. Ökningen beror bland annat på att antalet rådjur minskat och att fästingarna i stället biter människor. Det fuktigare klimatet är en annan orsak.

Vallentuna är en av de platser i Sverige där flest smittas. Men förra årets ökning skedde framför allt utanför Stockholmsområdet, vilket beror på att många här vaccinerar sig.

– Enormt många fler hade drabbats här annars. Det är gott om fästingar, säger Mona Insulander, smittskyddsjuksköterska vid Stockholms läns landsting.

För sju år sedan upptäckte Staffan Nyberg en röd ring på ena axeln. Ringen blev större och större. Efter en dryg vecka hade den blivit stor som en grapefrukt. Staffan gick till vårdcentralen. ”Borrelia”, var läkarens ord och Staffan åkte hem med en 14 dagars antibiotikakur.

Den röda ringen försvann, bakterien var borta. Men Staffan mådde allt sämre. Fötterna kändes konstiga, delar av dem domnade bort. Han gick till vårdcentralen igen. Diabetes och B12-brist misstänktes, men proverna visade sig vara bra. I stället antogs att fel skor var orsaken till domningarna. Men olika typer av inlägg hjälpte inte. Staffan fick uppsöka neurologen på Danderyds sjukhus. Inte heller där kunde man förstå varför Staffans fötter vid det här laget var svullna, och lederna stela. Han fick allt svårare att gå.

Staffan fortsatte att skickas vidare till olika sjukhus och läkare.

Nya prover och magnetröntgen. Diagnoser uteslöts och åren gick. Staffan kände sig ofta trött. Han hade börjat få en brännande värk i nacken och tappade orken. Men nästan värst av allt var den gnagande ovissheten. Att inte veta varför hans kropp var sjuk.

Vid det här laget hade det gått fem år sedan Staffan hade den där röda ringen. Staffan funderade mer och mer på borrelian. I slutet av sommaren 2010 tog han kontakt med en specialistläkare. Efter djupgående undersökningar har han slutligen kommit fram till vad Staffan lider av – borrelia.

I dag mår Staffan bättre. Emellanåt behandlas han med antibiotika, och han har fått hjälp av en sjukgymnast. Men han har fortfarande stickningar och dålig känsel i fötterna.

Värst av allt är stelheten, ända från vaden till tårna. Om han går emot något känns det som 10 000 volt genom foten, berättar han. Han har fortfarande svårt att gå, haltar lite lätt. Det syns att han har ont.

I sju år har Staffans liv präglats av smärta och ovisshet. Varje dag handlar om att försöka göra sådant som får honom att må bättre. Till annat finns inte mycket energi. Hade han fått diagnosen och medicinering tidigare, tror han att det inte hade behövt bli som det blev.

– Det är frustrerande och känns svårt när jag tänker på hur mitt liv hade kunnat vara. Och att det finns många i samma situation, säger han.

– Men trots att det inte är bra på långa vägar känns det som att det har vänt nu. Att slippa ovissheten har hjälpt mycket.

Fakta

Tänk på detta

Använda heltäckande kläder och stövlar när du är i naturen.

Torktumla gärna kläderna efter utevistelse.

Inspektera speciellt mjuka och behårade delar av kroppen.

Det är klokt att duscha och kamma håret efter att man varit i naturen

Källa: Smittskydd Stockholm