ANNONS

Antalet flyktingmoduler i Örby halveras

Här, på Älvsjömässans extraparkering, ska de planerade modulbostäderna byggas.
Här, på Älvsjömässans extraparkering, ska de planerade modulbostäderna byggas.
Nu har staden lämnat in bygglovsansökan för flyktingmodulerna i Örby. Men antalet bostäder har halverats, och nu planeras 150-175 lägenheter.

– Det är svårt att säga hur många som kommer att bo där. Det kan fortfarande vara mellan 300-500 personer, säger Fredrik Jurdell, vd för SHIS bostäder som ska driva verksamheten.
ANNONS

I förra veckan lämnade Stockholmshem in bygglovsansökan för de planerade modulbostäderna i Örby, som Mitt i söderort tidigare skrivit om. Men antalet bostäder har krympt. Inledningsvis talades det om 350 bostäder för 500 personer. Ansökan som nu har lämnats in avser 150-175 lägenheter.

– När staden gick ut med den första informationen var det en uppskattning i ett väldigt tidigt skede. Det blev lite olyckligt, man försökte gå ut med information tidigare än vanligt, men det har istället tolkats som att man hemlighöll saker. I vanliga fall informerar man först när bygglovsansökan är klar, säger Frerik Jurdell, vd för SHIS bostäder, som ska driva verksamheten.

Varför har antalet bostäder minskat?

– Det är enklare att gå ut med ett större antal och sedan minska, än att göra tvärtom. Vi har tittat på marken och förutsättningarna och kommit fram till att det här är rimligt. Om vi skulle bygga över hela parkeringsplatsen skulle vi kanske behöva påla och det blir väldigt dyrt.

Många har varit kritiska just till antalet. Har det påverkat?

– Nej, vi går helt och hållet på det formella. Vårt uppdrag är att lösa boendesituationen, vi kan bara ta hänsyn till det fysiska. Vi krymper inte antalet för att folk är arga.

Hur många kommer att bo där?

– Det är väldigt svårt att svara på nu. Det kan tidigast bli klart för inflyttning under senhösten och vi vet inte förrän då vilka som kommer att bo där. Men det kan fortfarande bli mellan 300 till 500 personer. Om det är fler familjer blir det ju ett större antal.

Storleken på lägenheterna avgörs därför inte förrän i slutet av processen. I dag utgår man från hälften enrumslägenheter och hälften större lägenheter, som tvåor och treor.

ANNONS

Stockholms stad ska ordna boende för 2 800 personer med uppehållstillstånd under året och behöver därför bygga tillfälliga bostäder för att lösa situationen. Sju platser har utpekats för modulhusen och nu har det lämnats in bygglovsansökningar för tre av platserna: Örby, Beckomberga och i Sätra. Om byggloven går igenom innebär det 350 lägenheter.

I Årsta-Enskede-Vantör har Slakthusområdet pekats ut som en aktuell plats för lika många modulbostäder som i Örby, men där har man ännu inte lämnat in bygglovsansökan.

– Det är under utredning, vi vet ännu inte om det är möjligt. Vi har valt att börja med de platser där vi tror att vi får ut lägenheter på kortast tid, säger Fredrik Jurdell.

Parallellt har det startats en upphandling om vem som kan vara intresserad av att bygga modulbostäderna. Men den upphandlingen är överklagad.

Torsdagen den 26 maj mellan kl 17 och 20 kommer det att vara Öppet hus på Örbyskolan om de planerade modulhusen. Då är alla välkomna att ställa frågor och få mer information. Det kommer att vara olika stationer med representanter för olika verksamheter som förskola, skola, arbetsmarknad.

– Jag kommer att vara där och svara på frågor, säger Fredrik Jurdell.

Varför har ni valt att ha ett Öppet hus istället för ett informationsmöte?

– Vi har haft ett antal möten och det har varit mycket oro. Ibland har människor inte fått utrymme att ställa frågor. Vi har haft några stökiga möten i västerort. Därför gör vi hellre så här så att alla har möjlighet att ställa frågor, säger Fredrik Jurdell.

Läs mer om de planerade modulhusen i Örby här: Här finns plats för 500 flyktingar

Flyktingar vår lugnaste målgrpp

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Liljeholmen Älvsjö Hägersten direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.