Lägsta antalet inbrott på fem år – men skillnaden minskar

inbrott rån bostad lägenhet dörr polis polisbil
"Ring gärna 112 direkt vid misstanke – som drabbad eller som allmänhet", uppmanar kommunpolisen.
Fler än 40 inbrott har anmälts hittills i år i Tyresö. Det är lågt jämfört med de senaste fem åren, även om skillnaden inte är lika stor som innan sommaren.

Fakta

80 inbrott som mest

Inbrott och inbrottsförsök i lägenhet och villa i Tyresö kommun, till och med 18 augusti för samtliga år:

2019: 42

2018: 67

2017: 80

2016: 52

2015: 68

Mitt i Tyresö har tidigare skrivit om att inbrotten i bostäder ligger på en låg nivå jämfört med de senaste åren. Så är det fortfarande även om skillnaden inte är lika stor som i början av juni då det var en halvering jämfört med i fjol.

42 stycken inbrott eller inbrottsförsök i lägenhet och villa i Tyresö har anmälts till polisen fram till den 18 augusti i år. Det är närmare 40 procent färre än 2018.

– Det är fantastiskt bra att det går åt rätt håll. Inbrott drabbar ju ofta hårt, det är klart att det är kränkande att någon tränger sig in i ens hem, säger Ola Åkesson, kommunpolis i Tyresö.

Inte någon år de senaste fem åren har antalet inbrott legat lägre. Närmast kommer 2016 med 52 anmälningar.

Lägsta nivån på fem år

Varför inbrotten har minskat vet han inte, men har lyfter upp samma eventuella orsaker som tidigare. Skärpta gränskontroller, grannsamverkan och att gärningsmännen väljer en annan typ av brottslighet är några exempel.

Ola konstaterar:

– Tyvärr dröjer det ibland för lång tid innan polisen får veta om ett inbrott. Ring gärna 112 direkt vid misstanke – som drabbad eller som allmänhet.