ANNONS

Antalet p-platser färre vid nybyggen

Kommunen har tagit fram regler för hur många parkeringsplatser som ska finnas när nya bostadshus byggs.

I flera fall handlar det om en halvering av antalet platser per lägenhet.
ANNONS

Antalet parkeringsplatser per lägenhet kommer att bli betydligt färre när nya lägenheter byggs i kommunen. Det bestämde kommunfullmäktige på årets första möte.

– Det har alltid funnits en diskussion om hur många parkeringsplatser som behövs, men tidigare har det mest handlat om gissningar. Nu har våra tjänstemän tagit fram ett jättebra verklighetsbaserat underlag, det har nog få andra kommuner, säger Elwe Nilsson (M), som var en av dem som talade för förslaget i kommunfullmäktige.

Beslutet innebär att Vallentuna delas in i tre olika zoner. Vilken zon ett bostadsområde tillhör beror på hur bra kommunikationer det har.

Om Roslagsbanan ligger inom 900 meters gång-avstånd blir området till exempel indelat i zon 1, med lägst antal parkeringsplatser. Sedan finns vissa undantag.

Kommunfullmäktige var nästan helt överens om de nya reglerna för boendeparkering. Men Miljöpartiet hade hellre sett ett förslag med ännu färre platser och med bilpool som alternativ.

– Vi vill att kommunen ska vara ännu längre fram i hållbarhetstänket. Även om det är en relativt tuff parkeringsnorm de har satt går det att vara ännu tuffare, säger Nicklas Steorn (MP).

– Men då måste man också kompensera på något sätt. Att kommunen erbjuder bilpool skulle kunna vara ett sådant alternativ, fortsätter han.

Normerna kommer att gälla som krav när nya bostadshus byggs.

Planen påverkar inte de parkeringsplatser som redan finns.

ANNONS