ANNONS

Antalet personrån i Botkyrka har minskat

Sankt albans väg, Eriksbergsåsen
Sankt albans väg på Eriksbergsåsen. Här skedde det senaste rånet.
Ett av rånen i mars skedde i närheten av stationen i Tullinge.
Ett av rånen i mars skedde i närheten av stationen i Tullinge.
Hittills i mars har det varit elva personrån i Botkyrka. I flera av fallen har offren också blivit misshandlade.
Men sett över åren så är det klart färre anmälda personrån nu än tidigare. Förra året anmäldes 67 fall , jämfört med 152 fall år 2000.
ANNONS

Det senaste rånet som tidningen känner till inträffade när en Botkyrkabo var på väg hem från en restaurang i Norsborg vid 20.30-tiden i lördags. Tio ynglingar konfronterade offret på Sankt Albans väg och hotade till sig en mobiltelefon. Ett annat av de senaste rånen skedde vid en bankomat i Fittja centrum i förra torsdagen eftermiddag. Här stötte en man i 40-årsåldern på tre rånare.

– De tvingade till sig pengar, säger Anna Westberg på Stockholmspolisens ledningscentral.


Antalet personrån i Botkyrka och Salem

Källa: Brå


I flera fall har rånarna inte bara hotat offren utan också misshandlat dem. Så skedde till exempel på en parkering i Storvreten lördagen den 18 mars. Någonstans mellan klockan fyra och sex på morgonen mötte offret rånarna som var bilburna. Rånarna både slog och tog stryptag på offret som de sedan höll kvar i ett fordonen medan en av personerna tog offrets nycklar och sökte igenom bostaden och stal saker.

8 av 11 rån har skett i norra Botkyrka. Enligt polisen finns dock ingenting i rånarnas tillvägagångssätt som pekar mot att det skulle röra sig om samma personer.

– Däremot kan vi se att personrånen i Alby haft en tendens att vara många. Men så är inte fallet i mars, säger Kahan Ahlbäck som är brottsanalytiker på Botkyrkapolisen.

”En del brott tenderar att öka under den varmare delen av året”

Enligt Kahan Ahlbäck är nio personrån i mars inget som sticker ut sett över månaderna. Han har varit brottsanalytiker sedan i augusti. Då i augusti 2016 noterade polisen 13 personrån.

ANNONS

– En del brott tenderar att öka under den varmare delen av året, säger han.

I skrivande stund har polisen gripit en person misstänkt för ett av rånen. Vilket av fallen vill Kahan Ahlbäck inte gå in på.

– Vi lyckades gripa personen under flykten, säger Kahan Ahlbäck.

I två andra fall finns också utpekade gärningspersoner.

Antalet anmälda personrån i Botkyrka har sjunkit markant sedan år 2000. Men vad det beror på har Botkyrkapolisen inte gjort någon analys av enligt Kahan Ahlbäck.

Även i Stockholms län och landet som helhet har personrånen sjunkit. Men inte heller i Brottsförebyggande rådets (Brå) rapport ”Brottsutvecklingen i Sverige fram till år 2015” finns någon förklaring till minskningen. Däremot står att många rån begås av en relativt liten grupp högaktiva personer och att kartläggningar av dessa personer och riktade insatser kan vara ett sätt att minska brottsligheten. Enligt Brå har personrånen visat sig minska lokalt när polisen ”bland annat arbetat mot särskilt brottsaktiva grupperingar”.

Men inte alla personrån anmäls. Resultat från offerundersökningar visar att rån mot privatpersoner mer sällan anmäls till polisen och att det därför finns ett mörkertal som är högre än vid andra typer av rån.

Fakta

Personrånen har minskat med åren

Jämfört med i början av 2000-talet har personrånen minskat visar statistik från Brottsförebyggande rådet. Trots att befolkningen ökat.

Botkyrka

2000: 152

2016: 67 (Lägsta siffran sedan år 2000)

Salem

2000: 8

2016: 9

Huddinge

2000: 83

2016: 68

Södertälje

2000: 73

2016: 61

Haninge

2000: 46

2016: 48

Stockholms län

2000: 2664

2014: 2239 (senaste siffran)

Hela landet

2000: 6278

2016: 5834

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.