ANNONS

Antibiotika gör att vi lättare blir sjuka

Stockholmare använder mest antibiotika i landet. Under 2015 har användningen dessutom ökat.

Men antibiotika är ingen quick fix - tvärtom kan det göra oss mer infektionskänsliga.
ANNONS

Skolterminen har knappt dragit igång innan förkylningarna kommer som ett brev på posten. Många tror att antibiotika är räddningen från långdragen hosta och förkylningar som aldrig vill ge med sig.

Sanningen är tvärtom att vi kan bli mer infektionskänsliga. Antibiotika rubbar den naturliga bakteriefloran i tarmen som är viktig för immunförsvaret och det tar lång tid att återställa den balansen.

– Vi har snälla, livsviktiga bakterier i tarmen, på huden och i munnen. I svalget har vi ett slags streptokocker som kan skydda mot halsfluss. En antibiotikakur kan slå ut dessa bakterier och göra att vi lättare blir sjuka. Det tar tid att få tillbaka dem, säger Astrid Lundevall, överläkare och enhetschef för Strama Stockholm (Samverkan mot antibiotikaresistens).

Antibiotika hjälper heller inte i den utsträckning vid tidigare trott. Det har till exempel ingen effekt på långvarig förkylningshosta och är heller inte alltid nödvändigt vid halsfluss, enligt Astrid Lundevall.

– En halsfluss läker ut på ungefär en vecka. Med antibiotika förkortar du den med max två dygn. I vissa situationer kan detta förstås ha betydelse, till exempel om man ska gifta sig inom några dagar. Patientens allmäntillstånd är dock avgörande och i lindriga fall går det bra att avvakta, säger hon.

Antibiotika kan dessutom orsaka hudutslag, upprepade kurer kan ge diarré och hos kvinnor kan antibiotika rubba den goda bakteriefloran i slidan, vilket kan leda till svampinfektion.

Det är helt enkelt inte bra att äta antibiotika i onödan. Dessutom bidrar onödig användning till att antibiotikaresistensen ökar vilket är ett stort hot i hela världen. Användandet har minskat sedan Strama bildades för sex år sedan. Antalet uthämtade recept var då 418 per 1 000 invånare och år i Stockholm län. Vid årsskiftet hade siffran gått ner till 353. I början av september hade den stigit till 359.

– Vi vet inte varför det har ökat, men det har ökat i hela landet, säger Astrid Lundevall.

Strama arbetar kontinuerligt med att informera vårdpersonal och med kampanjer som riktar sig till allmänheten.

ANNONS

Det nationella målet ligger på 250. Stockholms län har den högsta förskrivningen av antibiotika i landet.

– Jag tror att den gamla ersättningsmodellen där vårdcentralerna har fått lika mycket för alla patienter och har tagit en massa banala förkylningar, kan ha bidragit till fler antibiotikarecept. Dessutom har vi många närakuter där besöken går fort och inte följs upp. Sedan tror jag att det finns en övertro på antibiotika i kombination med att folk är stressade och låg tolerans mot att vara borta från jobbet, säger Astrid Lundevall.

Vad ska man göra om man fastnar i förkylningsträsket och den ena förkylningen avlöser den andra?

– Man ska vara hemma i lugn och ro och sköta om sig. Sakta ner tempot, jag tror att det är enda sättet.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.