ANNONS

Antibiotika riskerar att göra oss ännu sjukare

Efter flera års minskning ökar nu antibiotikautskrivningen igen, och allra mest skrivs ut i Stockholms län.
Efter flera års minskning ökar nu antibiotikautskrivningen igen, och allra mest skrivs ut i Stockholms län.
Stockholmare använder mest antibiotika i landet. Under 2015 har användningen dessutom ökat.

Men antibiotika är ­ingen mirakelkur – tvärtom kan det göra oss mer ­infektionskänsliga.
ANNONS

Skolterminen har knappt dragit i gång innan förkylningarna kommer som ett brev på posten. Många tror att antibiotika är räddningen från långdragen hosta och förkylningar som inte ger med sig.

Men sanningen är att vi kan bli mer infektionskänsliga. Antibiotika rubbar den naturliga bakteriefloran i tarmen som är viktig för immunförsvaret och det tar lång tid att återställa balansen.

– Vi har snälla, livsviktiga bakterier i tarmen, på huden och i munnen. I svalget har vi ett slags streptokocker som kan skydda mot halsfluss. En antibiotikakur kan slå ut dessa bakterier och göra att vi lättare blir sjuka. Det tar tid att få tillbaka dem, säger Astrid Lundevall, överläkare och enhetschef för Strama Stockholm (Samverkan mot antibiotikaresistens).

Antibiotika hjälper heller inte i den utsträckning vi tidigare trott. Det har till exempel ingen effekt på långvarig förkylningshosta och är heller inte alltid nödvändigt vid halsfluss, enligt Astrid Lundevall.

– En halsfluss läker ut på cirka en vecka. Antibiotika förkortar tiden med max två dygn. Ibland kan det förstås ha betydelse, till exempel om man ska gifta sig inom några dagar. Patientens allmäntillstånd är dock avgörande. I lindriga fall går det bra att avvakta, säger hon.

Antibiotika kan även orsaka hudutslag, upprepade kurer kan ge diarré och hos kvinnor kan den goda bakteriefloran i slidan rubbas, vilket kan leda till svampinfektion.

att äta Antibiotika i onödan är helt enkelt inte bra. Det bidrar även till ökad antibiotikaresistens vilket är ett stort hot i hela världen.

När Strama bildades för sex år sedan var antalet uthämtade recept 418 per 1 000 invånare och år i länet. Vid årsskiftet hade siffran minskat till 353. Men i början av september hade den åter stigit, till 359.

– Vi vet inte varför det har ökat, men det har ökat i hela landet, säger Astrid Lundevall.

ANNONS

Strama arbetar med att informera vårdpersonal och med kampanjer riktade till allmänheten.

Det nationella målet ligger på 250. Stockholms län har den högsta förskrivningen i landet.

– Jag tror att den gamla ersättningsmodellen där vårdcentralerna har fått lika mycket för alla patienter och har tagit en massa banala förkylningar, kan ha bidragit till fler antibiotikarecept. Dessutom har vi många närakuter där besöken går fort och inte följs upp. Sedan tror jag att det finns en övertro på antibiotika i kombination med att folk är stressade och har låg tolerans mot att vara borta från jobbet, säger Astrid Lundevall.

Vad ska man göra om man fastnar i förkylningsträsket?

– Vara hemma i lugn och ro och sköta om sig. Sakta ner tempot, jag tror att det är enda sättet.

ANNONS