ANNONS

Antikhandel slår igen efter 40 år

Cecilia Gyllenberg och Johanna Lind Borgen har drivit Enebybergs Antik sedan mitten av 90-talet. Nu är de inne på sista året tillsammans med boden.
Cecilia Gyllenberg och Johanna Lind Borgen har drivit Enebybergs Antik sedan mitten av 90-talet. Nu är de inne på sista året tillsammans med boden.
Enebybergs Antiks signum har varit att ha mycket av allt.
Enebybergs Antiks signum har varit att ha mycket av allt.
Antikhandeln ska fortfarande finnas på mässor runt om i Sverige.
Antikhandeln ska fortfarande finnas på mässor runt om i Sverige.
Enebybergs Antik packar ihop 2016 efter 42 år som antikhandel.
Enebybergs Antik packar ihop 2016 efter 42 år som antikhandel.
Allt det vackra har ett slut, så även en gammal antikhandel. Det här året blir det sista med Enebybergs Antiks antikbod och med det går ett självklart inslag i bebyggelsen i graven.

Men slutet på något gammalt innebär också början på något nytt.
ANNONS

”Butiken upphör 2016” står det på vita lappar uppklistrade på fönstren utanför Enebybergs Antik. Beskedet förvarnar om slutet för den över 40 år gamla antikhandeln.

– Det är klart att det är vemodigt. Jag kommer att sakna att komma hit och höra den gamla klockan plinga när man kliver in genom dörren och att få slå på kaffet innan butiken öppnat. Och så kommer jag såklart sakna att prata med alla kunder, säger Johanna Lind Bogren.

Hon får medhåll av systern och kollegan Cecilia Gyllenberg. Tillsammans har det drivit antikboden sedan mitten av 90-talet.

Men nu är det slut, på grund av byggplaner i området har syskonen valt att stänga familjklenoden som startades upp 1974 av mamma Barbro Lind.

– Även om det är sorgligt, så har vi ju vetat om det ett tag. Det känns som att vi har haft tid att bearbeta vad som nästan varit som en skilsmässa, säger Cecilia Gyllenberg.

Men det finns också glädjande besked i den här historien. Enebyberg Antik kommer inte att upphöra helt. I stället ska systrarna, som tidigare, fortsätta att finnas på mässor och marknader. Det kanske till och med blir några fler än förut nu när tiden tillåter.

– Vi funderar även på att ha ett ”showroom” någonstans, utbudet kommer i så fall vara detsamma men i mindre skala, säger Johanna Lind Bogren.

I boden i dag hittar du en trappa ner mängder av gamla pussel, bokmärken och tidningar med motiv som kan få vilket vuxet barnbarn som helst att bli blödigt och tänka på bortgångna mor- och farföräldrar. Men här finns också ljusstakar, tomtar i mängder och andra julprydnader. Tar man trappan upp igen kan man fascineras av ett enormt dockskåp och glas samt porslin i varierande prisklasser.

– Det ska vara högt och lågt. Jag tror vi hade tröttnat annars, säger Cecilia Gyllenberg.

ANNONS

Butiken ska upphöra någon gång under 2016.

– Vi satsar på att bli kvar fram till sommaren. Men det kan definitivt bli längre, säger Johanna Lind Bogren.

Hennes syster flikar in och konstaterar att det med all sannolikhet lutar åt det senare. Och även om sorgearbetet sedan länge är påbörjat är det omöjligt att inte notera en viss separationsångest hos de båda när de pratar om bodens slut.

Av ett gammalt tidningsurklipp framgår det att fastigheten även har varit hem till sportartiklar, gummistövlar och herrfrisering och genom åren har Johanna och Cecilia har haft flera äldre nostalgiker på besök.

– Många har minnen och berättar gärna om vad som har funnits i den här fastigheten innan den blev antikhandel, säger Johanna Lind Bogren.

Och vem vet, om 40 år kanske släktingar till dessa personer befinner sig i området och säger:

– Jag minns när det låg en antikhandel här.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.