Antikhandeln i Åby lada får vara kvar till sista juni

Antikhandeln i Åby lada i Västerhaninge stängdes aldrig i april.

Antikhandlaren Carin Brennestad får uppskov till minst sista juni.

– Bättre än ingenting, men jag vill helst vara kvar till oktober, säger hon.

Först skulle Carin Brennestad ha behövt lämna ladan i november, hon fick sedan uppskov till april.

Och bara dagar innan hon skulle ut kom i förra veckan nytt besked. Antikhandeln får leva kvar till sista juni.

– Helst skulle jag vilja vara kvar till sena hösten. Det blir så hattigt nu och det går inte att planera något, säger hon och berättar om dubbla känslor.

– Kommunen pratar hela tiden om att bygga höghus här och självklart måste jag flytta när det närmar sig. Men jag har fått veta av planeringsarkitekten att det ändå är ett-två år kvar innan kommunen kommer att börja med något. Så det är klart jag vill hyra längre än två månader till.

Lokaltidningen Mitt i har i flera artiklar skrivit om kommunens planer på att riva såväl Åbygården med sin fritidsgård, Åby lada och Lillebo, söder om Åby lada, för att ge plats åt 50-100 bostäder.

Länsstyrelsen kommer inte att kulturskydda Åbygården och stoppa rivning, utan det är bara kommunen själva som kan tvärvända.

Planerna har stött på stort motstånd. Både barnen på Åbygården och stora delar av allmänheten har protesterat.

Västerhaninges gamla programledarprofil Bosse Larsson är en av dem.

– Alla kunder man pratar med tycker planerna är rent vansinne. De vill bevara husen och grönplätten, säger Carin Brennestad.

Göran Svensson (S), stadsbyggnadsnämndens ordförande, betonar att Carin Brennestads hyresavtal för Åby lada egentligen gick ut 2014, och att hon levt på lånad tid.

När det gäller Åbygården sa han i förra veckan:

– Stadsbyggnadsförvaltningen arbetar med att ta fram en ny detaljplan för att kunna bygga välbehövliga bostäder på tomten. I arbetet ingår att undersöka det kulturhistoriska värde som Åbygården kan ha och att bedöma husets skick. Först när det är gjort går det att ta ställning till Åbygårdens framtid.

1922 byggdes Åbygården, Åby lada och Västergården, varav den senare revs för tre år sedan.

Klockargården, byggd i mitten av 1800-talet, beslutades dock att få stå kvar efter protester.

Carin Brennestad har den senaste tiden haft öppet alla dagar utom torsdagar och fredagar.

– Många vet ju att det är öppet när portarna står öppna. Men jag har inte hunnit tänka på hur öppettiderna blir till sista juni.

Carin Brennestad är specialiserad på att sälja dödsbon från Östermalm inne i Åby lada. Nu får hon vara kvar i alla fall två månader till.