Antirasistmöte på torget i Kärrtorp

Här är en arkivbild tagen ett år efter kravallerna i Kärrtorp. Nu när det har gått tre år sedan upploppet vill nätverket Linje 17 mot rasism samla folk  på Kärrtorps torg igen.
Här är en arkivbild tagen ett år efter kravallerna i Kärrtorp. Nu när det har gått tre år sedan upploppet vill nätverket Linje 17 mot rasism samla folk på Kärrtorps torg igen.
Här är en arkivbild från upploppet under antirasistmanifestationen i Kärrtorp 2013.
Här är en arkivbild från upploppet under antirasistmanifestationen i Kärrtorp 2013.
Nätverket Linje 17 mot rasism planerar att ha torgmöte i Kärrtorp.
Då vill de uppmana deltagarna att störa nazistiska Nordiska motståndsrörelsens demonstration.

Nätverket Linje 17 mot rasism planerar en manifestation den 6 november på Kärrtorps torg. Flera talare ska då att finnas på plats för att prata om kampen mot nazisterna, enligt information som nu sprids via nätet.

– Vi har personal på plats, men vi berättar inte hur många, förklarar Lars Byström, presstalesman hos Stockholmspolisen. Det kan hända att vi får in information i kväll, i morgon eller på lördag som gör att vi har mycket folk på plats.

Linje 17 mot rasism påminner på sina affischer om våldsamheterna för tre år sedan då antirasistmanifestationen i Kärrtorp angreps av beväpnade nazister. Då fanns endast en handfull poliser på plats.

Påverkar det antalet poliser vid helgens insats att det är denna typ av antirasistisk manifestation och på en sådan symbolisk plats?

– Det är klart att vi har historiken i bakhuvudet när vi gör en bedömning, säger Byström.

Ett av motiven som nätverket Linje 17 mot rasism anger för att anordnar helgens manifestationen är att nazistiska Nordiska motståndsrörelsen den 12 november har fått tillstånd att samlas i Kungsträdgården och sedan marschera genom centrala Stockholm.

”Vi kommer att berätta om möjligheterna att störa nazisternas marsch den 12 november”, står det i informationen om Kärrtorps-manifestation i helgen.

Stockholmspolisen är förberedd på att det kan bli oroligheter när Nordiska motståndsrörelsen ska demonstrera i Stockholm. Vänsternätverket Rött forum planerar dessutom en stor motdemonstration den 12 november på Sergels torg.

Lars Byström säger att poliser finns på plats för hålla ordning och möjliggöra Nordiska motståndsrörelsens demonstrationen, men han vill inte uppge hur stor insats som planerats.

– Vi talar inte om antalet poliser vi har på plats, men vi har resurser att hantera olika scenarier. Målsättningen är att man ska kunna genomföra en allmänna sammankomst och att man också ska kunna genomföra motdemonstrationer, säger han.

Nätverket Linje 17 mot rasism hade på fredagsförmiddagen ännu inget giltigt tillstånd för en manifestation på Kärrtorps torg den 6 november, enligt polisen. En ansökan om demonstrationstillstånd ska egentligen skickas in en vecka i förtid. Polisens presstalesman Lars Byström betonar att mötesfriheten är grundlagsskyddad, men att arrangören av ett tillståndslöst stormöte på allmän plats i efterhand kan bli skyldig till brott.

– Det vi gör vid ett sådant tillfälle är att upprätta en anmälan om brott mot ordningslagen. Då är det bara arrangören som är ansvarig, inte du och jag om vi är med vid manifestationen, men det brukar vara väldigt svårt att hitta en arrangör.