Äntligen – Alaa har jobb efter sex år i Sverige

Alaa Al Tamo tror att hans bakgrund i Irak kan göra att han får bättre kontakt med elever som kommit till Värmdö som ensamkommande flyktingbarn. ”Vi förstår varandra”, säger han.
Alaa Al Tamo tror att hans bakgrund i Irak kan göra att han får bättre kontakt med elever som kommit till Värmdö som ensamkommande flyktingbarn. ”Vi förstår varandra”, säger han.
Här, i skolan bland eleverna, tris Alaa Al Tamo som bäst.
Här, i skolan bland eleverna, tris Alaa Al Tamo som bäst.
Regeringens och Arbetsförmedlingens nya jobbprogram Extratjänster ska hjälpa personer som har svårt att få anställning.

Som nybliven elevassistent är 54-åriga Alaa Al Tamo först ut i länet att dra nytta av programmet.

I klassrummet trivs matteläraren Alaa Al Tamo som bäst. Därför var det en sorg när han, sex år efter flytten från Irak, fortfarande inte hade fått jobb i Sverige.

Utan giltig lärarlegitimation och med knackig svenska satt Alaa mest hemma.

– Tidigare var jag alltid sjuk och hade tråkigt. Jag trivdes inte, säger han.

Men nu är gnistan tillbaka. Efter en kortare tids praktik är Alaa Al Tamo elevassistent på G2-gymnasiet sedan i februari. Favoritämnet är, såklart, matematik.

– Jag har bra kontakt med eleverna, har kollegor som jag trivs med och så bäst av allt, jag är tillbaka i matematiken, säger han och slår ut med händerna i luften.

Programmet Extratjänster har funnits inom Arbetsförmedlingen sedan november 2015 efter ett beslut av regeringen.

Syftet är att stimulera anställningar av personer som har svårt att få ett arbete utan stöd. Arbetsgivaren får ekonomisk ersättning för att anställa inom offentligt finansierade verksamheter.

Hillevi Mild är studie- och yrkesvägledare på arbetsmarknads- och integrationsenheten i Värmdö. Hon har stöttat Alaa Al Tamo på hans väg ut i arbetslivet igen.

– I början var Alaa så deprimerad att han bara kunde praktisera en timme om dagen. Nu hoppas jag att han kommer att lämna ett så stort hål här på skolan att rektorn kommer att vilja anställa honom, säger Hillevi Mild.

I max två år får Alaa Al Tamo jobba som elevassistent, sedan är förhoppningen att han ska bli anställd.

För Alaa själv vore det drömmen.

– Jag har varit på praktik som inte har lett någonstans. Men det var som vaktmästare och jag var inte så bra på svenska då. Nu är jag mycket bättre och har fler ord. Det känns bra att jobba i klassrummet. Jag har fått större livsglädje nu, säger han.