ANNONS

Äntligen blir det ordning på torget

Blomförsäljaren Bert Hesselbäck tycker att det vore mer praktiskt om Atrium Ljungberg tog över skötslen av torget.
Blomförsäljaren Bert Hesselbäck tycker att det vore mer praktiskt om Atrium Ljungberg tog över skötslen av torget.
Skötselnivå, belysning, utformning och skyltning – Farsta torgs problem är många. Nu ska torgets bristande skötsel utredas.
ANNONS

– Belysningen måste bli bättre, jag skulle vilja se ett varmt ljus över torget. Sen är det ofta skitigt och både blomarrangemang och skyltning är bedrövlig. Vidare finns det endast två skyltar vid T-banan, en står det WC på och en annan polis – och bägge pekar åt fel håll, sammanfattar Gunnar Sandell (S).

Tillsammans med Vänster- partiet lämnade han in en skrivelse till stadsdelsnämnden för att få ordning på Farsta torg en gång för alla. Skrivelsen klubbades igenom i torsdags och nu går ärendet vidare till trafik- och renhållningsnämnden.

I dag har flera olika nämnder och förvaltningar delat ansvar för olika delar av torget. Störst ansvar har just trafik- och renhållningsnämnden som sköter renhållning av torgytan, hänvisningsskyltar, snöröjning, parkbänkar, fontäner, belysning, de flesta av skräpkorgarna och blomsterurnor.

Men oppositionen vill att ansvarsfördelningen ska göras tydligare och allra helst hoppas man att centrumägaren Atrium Ljungberg tar över ansvaret för torget.

– De har ju redan folk som sköter centrumet inomhus så de skulle kunna ta hand om torget också. Och har man folk som redan är på plats kan problem avhjälpas snabbare än i dag, säger Gunnar Sandell.

Även blomförsäljaren Bert Hesselbäck ser gärna att centrumägaren tog över skötseln av torget från kommunen.

– Det är klart att det underlättar om man slipper att skriva ett brev till kommunen som måste diarieföras och utredas först. Då är det bättre om vi direkt kan meddela centrumägaren att något måste åtgärdas, säger han.

Frågan om centrumägaren kan ta över renhållning och upplåtelser på Farsta torg är inte ny. Diskussionen har tagits upp vid flera tillfällen av Atrium Ljungberg men de har ständigt stött på motstånd.

– Vi har sagt att vi är intresserade av att ta över skötseln, ja, och vi har ju en fortlöpande dialog med kommunen om smått och stort. Men situationen tycks vara komplicerad för vi har aldrig fått ett konkret svar i denna fråga, säger Carola Lavén, affärsutvecklingschef på Atrium Ljungberg.

ANNONS

Hon välkomnar att politikerna nu har tagit sig an ärendet och hoppas att det ska leda till att företaget tar över förvaltning.

– Inomhus sköter vi ju redan underhållningen och det är klart att vi har ett stort intresse för att det ska se snyggt ut även på själva torget. Jag tror att vi skulle kunna erbjuda en mer närvarande skötsel och förvaltning av området där förbättringar hade kunnat ske snabbare.

Vad tycker du om Farsta torg?

Anna Burbeck, 
Hökarängen: ”Det är ju lite tråkigt här och hade gärna fått vara lite grönare på torget. Och kanske lite fler uteserveringar på sommarhalvåret.”
Örjan Ekstrand, Farsta: ”Jag tycker överlag det är bra på torget men bassängerna borde de ta bort helt. De brukar ändå bara vara fulla med skräp.”
Anna Zachrisson, Tallkrogen: ”Just nu är det ju lite trist här. Jag hade gärna sett lite buskar och blommor och något trevligt ställe att fika på om sommaren.”
Kenneth Nöjd, Vidja: ”Det är OK men det hade varit ännu bättre med lite mer torghandel här. Sen hade det ju varit mysigt med lite fler serveringar också.”
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Farsta Sköndal Gubbängen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.