ANNONS

Bögs gård äntligen ikapp efter torkan

Anders och Bia Ström, syskon som driver Bögs gård, femte generationen;sollentuna;bonde;jordbruk;naturvård;lantbruk;
Anders Ström på Bögs gård.
På Bögs gård har bönderna jobbat tre gånger så mycket och haft en halv miljon i extra utgifter under hösten.
– I slutet på december hade vi kommit ikapp med sommarens och höstens jobb, säger bonden Anders Ström.
ANNONS

Syskonen Ström som driver Bögs gård i Sollentuna kunde i augusti ta vara på vallskörden på Hästa gård för att utöka foderkvoten efter sommarens torka, men sedan dess har jakten på foder fortsatt. Det har krävt både tid, arbete och extra utgifter.

– Vi har fått foder så att vi klarar vintersäsongen. Men det har inte varit smärtfritt, säger Anders Ström.

Längre sträckor

Under vanliga omständigheter brukar de köra från åkrarna intill den egna gården, men nu har det krävts tidiga morgnar och sena kvällar till att köra längre sträckor. De har varit och jagat foder alltifrån halvvägs in till stan och ända bort till Arlanda.

– Det är ett stort jobb, det kan handla om 500-600 balar som ska fraktas. Det gäller att hålla tungan rätt i mun när man är ute och kör med 18 meter vagnar bakpå.

Allt arbete på gården släpade efter och i slutet på december summerades den tuffa perioden. Inte förrän då hade de hunnit ikapp med sommarens och höstens jobb.

– Vi har jobbat tre gånger så mycket, så vi känner av att det har varit en jobbig höst, säger Anders Ström.

Slitigt och kostsamt

Förutom extra timmar har det också kostat. Anders Ström uppskattar att de haft omkring en halv miljon i extra utgifter för 2018. Men han vill helst inte blicka tillbaka på året som gott – det var ett skräckscenario som utspelade sig.

– Vi känner att vi är stolta över jobbet vi gjort, vi har inte behövt göra oss av med några djur och kommer att klara vintern. Men ett sånt här år till vågar man inte ens tänka på, säger Anders Ström.

ANNONS