Min lokala hjälte

Äntligen – Bro får ny cykelväg

Här ska den nya cykelvägen gå.
Här ska den nya cykelvägen gå.
Enköpingsvägens nya gång- och cykelväg i centrala Bro är efterlängtad.
I veckan sätter bygget igång på allvar och vid årsskiftet beräknas vägen vara klar.

De förberedande arbetena startade redan för två veckor sedan, men det är först nu som arbetet kommer att bli synligt för Broborna.

– Det vi arbetar med nu är sträckan mellan Brorondellen i Bro centrum och Finnsta östra, säger Therese Eriksson, projektingenjör på tekniska kontoret i Upplands-Bro.

Gång- och cykelvägen är en regional satsning, vilket innebär att den kommer att ha bättre standard än vanliga cykelvägar.

– Banan är ganska bred så att man ska kunna mötas två cyklister och två gående på samma bredd, säger Therese Eriksson.

Den nya cykelbanan är efterlängtad. I dag finns inga ordentliga gång- eller cykelstråk längs med Enköpingsvägen och cyklister hänvisas till parallellgator. När den nya cykelvägen är klar ska den gå hela vägen från Brorondellen fram till Håtunavägen.

– Först ska vi anlägga banan fram till tunneln vid Bro centrum. Banan kommer att gå över tunneln mot Bro centrum och sedan vidare fram till macken. Hela sträckan ska vara klar till årskiftet, säger Therese Eriksson.

Bygget kommer att innebära en del störningar i trafiken. Ett körfält kommer att stängas av intill den centrala bensinmacken, men enligt Therese Eriksson handlar det om en mycket tillfällig avstängning.

– Det kommer fortfarande att vara framkomligt från båda hållen, säger hon.

Just nu pågår också ett bygge av en ny cykelväg längs med Hjortronvägen. Läs mer om bygget här.