Äntligen får William hoppa i

– Jag har längtat, sa William Linder, en av de första att hoppa i.
– Jag har längtat, sa William Linder, en av de första att hoppa i.
Luften var varm, gräset mjukt och vattnet i bassängen glittrade.

Tidigt i morse öppnade Kampementsbadet för säsongen.

– Jag har längtat, sa William Linder, en av de första att hoppa i.

Så många gånger som han har gått förbi då han har varit ute på promenader med sin hund. Under vintern har han slängt blickar in på badet. Sett den tomma bassängen, istapparna vid ingången, de kala träden. Det känns fjärran nu. Klockan 06.35 på måndagsmorgonen står han redo vid bassängkanten. Solens strålar är redan varma, gräset djupt grönt och luften är ljum.

– Det är första gången jag är här. Jag har flyttat hit från USA och har tänkt att jag ska bada så fort det öppnar. Jag har en kompis som har talat sig varm om det här badet, säger han och blickar mot bassängen.

Där är redan tio personer i gång att simma längder. De flesta kör bröstsim, men där finns även ett par som crawlar i högt tempo.

Niclas Olsson som arbetar på badet är nöjd. Vädret blir strålande några dagar fram över, det blir bra det här. Dock var gänget som stilla brukar komma gående över gärdet i badrockar inte lika stort som det brukar.

– Vi brukar annars ha några som är över åttio år som kommer hit när vi öppnar. Många av morgonsimmarna vill verkligen vara först att bryta vattenytan, och vissa av dem har även sin bestämda plats i bassängen. Några av dem har även bestämd plats i bastun, men de riktiga bastuentusiasterna brukar vara kvällsbadarna. Kom hit då ska du få se, det är en del ritualer som gäller då också.