Min lokala hjälte

Äntligen går tågen i tid på nya linjen till Uppsala

Den nya pendeltågslinjen sparar både tid och ett byte för Parisa Miasaghian, 22 år, som pendlar från Sollentuna till Uppsala.
Den nya pendeltågslinjen sparar både tid och ett byte för Parisa Miasaghian, 22 år, som pendlar från Sollentuna till Uppsala.
Efter en trög start med mycket förseningar flyter det på bättre nu för den nya pendeln mellan Sollentuna, Arlanda och Uppsala.

Nu går nästan nio av tio tåg på utsatt tid.

I början på december startade SL en efterlängtad ny pendeltågslinje till Arlanda och Uppsala. Det innebar tätare turer för alla Sollen­tunaresenärer.

Men störst skillnad innebar den för dem som liksom Parisa Miasaghian bor i Sollentuna och studerar i Uppsala.

– Tidigare var jag tvungen att byta tåg i Väsby. Det var alltid mycket förseningar på Upptåget, säger hon.

Med den nya linjen spar hon massor av tid.

– Jag önskar bara att den var tre tåg i timmen i stället för två, säger hon.

Den blev en trög start för det nya pendeltåget. I december 2012 var mer än var fjärde tåg försenat under rusningstid. Utslaget på hela dygnet var 17 procent av pendeltågen mer än tre minuter försenade.

Under januari och februari har det dock skett en stor förbättring. Nu går nästan nio av tio tåg på utsatt tid.

– Det händer att tåget är sent, men det märks knappt eftersom det är så täta turer numera, säger Agnes Sundberg som pendlar mellan Häggvik och Södertälje.

Entreprenören Stockholmståg som kör pendeltågen är bara ansvarigt för några enstaka procent av förseningarna. Resten orsakas av fel på banan, signaler, förseningar på grund av mycket trafik på banan och yttre omständigheter som till exempel snöoväder, uppger SL.

Det faktum att sträckan som pendeltåget trafikerar är ovanligt lång kan bidra till att förseningarna blir fler.

Många av de resenärer som Lokaltidningen Mitt i pratar med tycker att det är struligt med biljetterna när man ska åka till Arlanda eller Uppsala. Då behövs både SL-biljett och en biljett för Uppsalatrafiken.

– Jag kan tipsa om appen Resrobot plusbiljetter. Men den köper man de biljetter man behöver på ett och samma ställe, säger en man som just kliver på tåget till Uppsala.

Ibland blir man stående rätt länge.

Hur tycker du att nya pendeltåget fungerar?

Michael

Lassenius,

Helenelund:

”Jo, bra. Jag jobbar i Uppsala nu och ska snart börja jobba på Arlanda. Men det är lite bökigt med biljetterna, som kostar olika beroende på var man köper dem.”
Ubah 
Shucayb,

Helenelund:

”Det har varit en del förseningar. Ibland blir man stående rätt länge på perrongen och fryser. Jag åker dagligen mellan Helenelund och Rotebro.”
Monica 
Örling,

Häggvik:

”Jättebra! Nu går det sex tåg i timmen och när man ska till Arlanda slipper man byta till Upptåget. De har hållit tiderna bra, förutom när det var någon spårskada.”