Tävlingen har fyra kategorier där smakerna varierar år för år. Men citronsorbeten är alltid densamma – kanske för att den kräver mest av glassmästaren.

– Det är en fruktansvärt svårt sorbet att få bra konsistens på. Vi lyckades väl få till balansen mellan syra, sötma och beska.

Twist men päron och peppar

Stenugnsbageriet deltog i alla fyra klasserna. Förutom guld för sorbeten tog de brons i de tre övriga.

– I kategorin brynt smör fick man även poäng för nytänk. Vi har en liten twist och vänder ner svartpepparkrokant och päronkompott.

Glassmästarens val blev rabarberpaj för Stenugnsbageriet.

– För mig är det en väldigt enkel smak men de flesta som smakade ville bara ha mer. Jag ville att den ska kännas som när man sitter och äter rabarberpaj ute på verandan.

Olof Jönsson tävlade tillsammans med Kimberly Helly, som ansvarade för att dekorera glassarna.

– Då kunde jag greja med smakerna tills de satt som de skulle.

Vad betyder ett guld för försäljningen?

– Att vinna en kategori vet vi inte än, men vi fick medalj förra året. Det var ett bra glassår generellt men för oss blev försäljningen nästan dubbelt så stor som året innan. Vad som spelar in är svårt att säga.

Gelateriorna i innerstan har så stor omsättning att de vevar ny glass flera gånger om dagen. På Stenugnsbageriet körs glassmaskinen mellan en och tre gånger i veckan.