ANNONS

Äntligen grönt ljus för Energigymnasiet

Energigymnasiet har nu fått grönt ljus av Skolinspektionen.
Energigymnasiet har nu fått grönt ljus av Skolinspektionen.
Skolinspektionen har till slut gett Energigymnasiet i Väsby godkänt på alla punkter. Ett beslut som gläder skolledningen som tog över den skandalomsusade skolan i höstas.

– Ett kvitto på att det som vi gör är rätt, säger Henrik von Porat.
ANNONS

Energigymnasiet har varit föremål för Skolinspektionens granskningar i över fyra års tid. Nu avslutar myndigheten sin tillsyn.

Beslutet är ett resultat av ett hårt förbättringsarbete som skolans nya ägare gjort sedan de tog över skolan förra hösten.

– Vi är givetvis jätteglada. Vi har känt att vi har gjort rätt saker och det är skönt att få beslutet inför sommaravslutningen, säger Henrik von Porat som är styrelseordförande i företaget som äger skolan.

Han betonar samtidigt att mycket arbete fortfarande kvarstår.

– Nu är skolan godkänd och det är en miniminivå. Men jobbet fortsätter för att göra det här till en riktigt bra skola.

Tidigare fanns Energigymnasiet i både Upplands Väsby och Täby. Skolan i Täby stängdes dock av Skolinspektionen i november förra året på grund av omfattande brister. Skolan kommer inte att öppnas igen.

– Där kan man känna lite bitterhet. Hade vi fått ett par månader till på oss i Täby hade vi vidtagit samma åtgärder som vi har gjort i Väsby.

Namnet Energigymnasiet är nersolkat av de många skandalerna de senaste åren och skolan kommer i höst att byta namn.

– Vi har tänkt att den ska heta Väsby yrkesgymnasium, säger Henrik von Porat.

ANNONS
Fakta

Detta har hänt

2012 riktade Skolinspektionen skarp kritik mot Energigymnasiet i Täby och Väsby. En flera år lång strid med flera vitesförelägganden tog sin början. Skolans ägare menade att man hade åtgärdat alla brister.

Skolan bytte i augusti 2015 ägare. Mitt i kunde samtidigt berätta att den tidigare ägaren hade tagit ut närmare 1 miljon kronor i aktieutdelning sedan starten 2009.

De nya ägarna tvingades i oktober 2015 betala 400 000 kronor i viten till Skolinspektionen för brister som tidigare hade konstaterats.

I november förra året stängdes Energigymnasiet i Täby. Vid en inspektion tidigare under terminen hade Skolinspektionen upptäckt att lärare saknades och att det knappt bedrevs undervisning på skolan.