Äntligen! Här får Kurt sina broddar

Clara Lindblom, äldreborgarråd, demonstrerar broddarna för Kurt Hellman och hans son Arne.
Clara Lindblom, äldreborgarråd, demonstrerar broddarna för Kurt Hellman och hans son Arne.
Farsta är först med att dela ut broddar till 75-plussare med hemtjänst eller trygghetslarm. Mitt i Söderort följde med hem till Kurt Hellman, 91, i Tallkrogen när äldreborgarrådet Clara Lindblom (V) hjälpte honom med utprovningen.

– Egentligen ska jag gå ut två gånger om dagen. Men ibland blir det lite darrigt, berättar Kurt Hellman som oftast har med sig sonen Arne på utflykterna.

Han har ett par gamla broddar också, men nu har han fått ett par sprillans nya från Stockholms stad.

– Det är ju jättebra. Det blir lite ny stajl, säger han.

Det var i höstas som majoriteten i stadshuset beslöt att satsa två miljoner kronor på gratis broddar till personer över 75 år, som antingen har hemtjänst eller trygghetslarm.

– Förra vintern var otroligt hal och jag mötte många äldre som tyckte det var obehagligt att röra sig ute. Vi vet också att halkolyckor innebär en stor kostnad både för samhället och i smärta för den som råkar ut för det. Kan vi från staden förebygga halkolyckor så ska vi göra det, säger Clara Lindblom (V), äldreborgarråd i Stockholm.

Från oktober till mitten av januari gjordes 72 anmäningar om halkolyckor i Farsta stadsdel, vilket Mitt i Söderort skrev om i januari. Den lokala PRO-ordföranden Birger Etzell var i artikeln kritisk mot att broddarna inte delades ut redan i början av vintern.

– Det finns äldre som inte vågar ta sig utanför dörren, sa han.

Bilden bekräftas av Nina Grynning, biträdande enhetschef för hemtjänsten i Farsta.

– Den här årstiden märker vi att det är fler som avstår från sina promenader, säger hon.

Mitt i frågar äldreborgarrådet Clara Lindblom (V):

Hur ser du på tajmingen att dela ut broddar när vintern nästan är över?

– När man avsätter pengar i budget så delas de ut till stadsdelarna först i januari så det har inte varit mycket att göra åt. Men broddarna håller länge och nu kommer våra äldre att ha dem i god tid inför nästa vinter.

Enligt staden är det ungefär 1000 personer i Farsta och 15 000 i hela Stockholm som kommer att få broddarna gratis.

Gå in på Facebook: https://www.facebook.com/mittifarstaskondal/?fref=ts och kolla in filmen där Kurt Hellman testar sina nya broddar.

Fakta

Kan hämtas på Tuben

Du som har fyllt 75 och har trygghetslarm kommer att kunna hämta broddar på allaktivitetshuset Tuben i Farsta centrum på tisdagar och torsdagar 9-15.

Du som har fyllt 75 och har hemtjänst får dina broddar hem genom hemtjänsten.

Källa: Stockholms stad