Äntligen helg!

Rosévin och odling – härligt att ägna sig åt en vårhelg.
Rosévin och odling – härligt att ägna sig åt en vårhelg.
Nycirkus, nygamla kläder och bluegrassmusik.
Eller mysigt trädgårdsjobb.

Vill man göra något kul med familjen kan man gå till Kulturhuset på lördag. Då  kommer gruppen Kapsel med sin föreställning Blick där de gestaltar vetenskap genom nycirkus. Den är för alla åldrar och börjar klockan 11.

På samma ställe är det klädbytardag med lagningskafé fram till klockan 15.

Den som gillar bluegrass, akustisk countrymusik med banjo och mandolin, kan åka till Angarns kyrka på söndag. Klockan 18 gör Högdalens blå gräs en spelning.

Sol och vår

Många kommer säkert att tillbringa helgen utomhus eftersom vädret ser ut att bli fint. I morgon, lördag, ska det bli soligt och varmt medan söndagen väntas bli mer molnig.

En del kanske söker upp en uteservering för att fika eller sippa rosévin l i vårsolen. Andra lär njuta av sin trädgård. För april är en intensiv trädgårdsmånad.

Ogräs

Är man bara lagom trädgårdsintresserad är det smart att lägga lite tid på att rensa ogräs redan nu. Om man gör det tidigt på säsongen så spar man jobb senare. Ettåriga ogräs, som våtarv och korsört, hinner inte sätta frö och sprida sig om man gör processen kort med dem redan nu. Rotogräs, som maskros och tistlar, gäller det att få med sig hela roten från – annars kommer problemet tillbaka.

Det är också dags att snygga till rabatterna och klippa ner visset fjolårsris från perennerna. När man gjort det ser trädgården genast bättre ut och man kan sätta sig med en kopp kaffe och njuta av krokusar och andra blomsterlökar som redan kommit upp.

Vårljus

De riktiga odlarnördarna är redan igång med att förkultivera blom- och grönsaksfröer och har hemmet fullt med sådder. Att förkultivera är att så inomhus så att man har en planta att sätta i jorden i stället för ett frö. Då ger man den ett litet försprång och den har hunnit bli lite starkare innan den kommer ut. Fortfarande är det många sorter som passar bra att förkultivera, som tomat, fänkål och mangold. Att pilla ner fröer i såjord och sedan följa hur de gror är ett ovanligt trivsamt sätt att få fart på vårkänslorna, även de dagar som är gråkalla. Att förodla potatisen är också en bra idé om man vill få tidig skörd.

Superviktigt är att sådderna får tillräckligt med ljus. Ljuset på fönsterbrädan räcker inte alltid och plantorna kan bli magra och slaniga. Själv har jag en Ivarhylla från Ikea där jag skruvat fast led-lysrör under hyllplanen. Där får sådderna rejält med ljus, man sparar plats och plantorna blir precis så knubbiga som man vill ha dem.