Äntligen kan torget invigas

Det ombyggda Täby torg får bland annat lekplatser, ett vattenspel en scen och en rejäl yta för torghandel.
Det ombyggda Täby torg får bland annat lekplatser, ett vattenspel en scen och en rejäl yta för torghandel.
Äntligen ska Täby torg invigas. Samtidigt kan nu Mitt i berätta om det tuffa spelet och miljonbråket bakom kulisserna i projektet.

– Det har varit en del strul men blivit väldigt bra till slut, säger Rolf Hoffborn, projektchef på Täby kommun.

Tanken är att torget ska kännas som Täbybornas ”vardagsrum” med lekplats, scen, uteserveringar och landets största vattenspel.

Här ska du kunna handla färsk frukt och gå på julmarknad. Så ser åtminstone förhoppningarna ut. Det har inte varit någon spikrak väg fram till färdigställandet.

Efter förseningen på mer än ett och ett halvt år är löftet att platsen får sin officiella öppning den 23 maj, ­enligt Rolf Hoffborn, projektchef för bygget.

– Exakt hur det ska firas är än så länge oklart men vi hoppas att det blir mycket folk och aktiviteter, ­säger han.

Redan den här veckan kan planket runt den nya lekplatsen tas bort. Sedan är torget i princip färdigt.

– Det är en del små åtgärder kvar men i övrigt är torgytan helt färdig och det är en skön känsla.

Just sköna känslor är annars inte det som i huvudsak präglat projektet. Mitt i Täby har följt brevväxling mellan centrumägaren och kommunen, och kan nu berätta om en skakig resa fram till färdigställandet.

Det började med en överenskommelse 2009. Med 55 miljoner i budget lovades Täbyborna en ny gemensam plats som bekostades av centrumägaren Unibail-Rodamco. Hösten 2013 skulle det vara färdigt.

Men snart stod det klart att tidsplanen inte höll. Felaktiga leveranser och byggmissar har gjort att invigningsdatumet skjutits upp. Och skjutits upp. Och skjutits upp igen.

Dessutom har projektet fördyrats. Inte ens Rolf Hoffborn säger sig ha fått klarhet i summorna men han uppger att det handlar om ett antal miljoner kronor. Vem som ska stå för den extra notan är fortfarande inte avgjort.

Av brevväxlingen mellan parterna framgår att tonen mellan kommunen och Unibail-Rodamco emellanåt varit hård.

I ett brev till företaget, daterat den 31 mars förra året, ger biträdande kommundirektör Lisbeth Sämå sin syn på hur motparten hanterat situationen.

– Personalen och språkbruket och tonläget har indikerat allt ­annat än en vilja till ett gott samarbete, skriver hon i brevet.

Några veckor tidigare har företaget stoppat stora delar av arbetena vid torget – på grund av ”osäkerhet kring kommunens betalningsvilja”. Låsningen håller i sig fram till någon vecka senare då projektet återupptas. Företaget svarar då kommunen och betonar ”det mycket goda samarbete man haft” och förklarar att projektet fortskrider trots att det fortfarande råder oklarhet kring finansieringen. Frågan om betalning är olöst än i dag.

– Vi är inte överens på grund av att vi inte fått den redovisning vi anser att vi behöver. Vi kan inte använda skattemedel om vi inte vet vad det är vi betalar för, säger Lisbeth Sämå.

Unibail-Rodamco vill inte kommentera diskussionerna. Oavsett tvisten verkar de flesta vara lättade över att projektet närmar sig sitt slut.

Närboende får ett torg i stället för en byggarbetsplats som granne och restaurangerna kan få igång sina uteserveringar. Även Rolf Hoffborn är glad.

– Det har varit en del strul men blivit väldigt bra till slut. Alla kan se att det blir ett fantastiskt fint torg, säger han.