Äntligen får Sam lämna campingen

Sam Alhaddad har bott på campingen i två månader. Han beskriver tiden som en enda lång väntan.
Sam Alhaddad har bott på campingen i två månader. Han beskriver tiden som en enda lång väntan.
De gula stugorna är vanligtvis sommarboende och är inte anpassade för kylan. "Det blir väldigt kallt", säger Sam Alhaddad.
De gula stugorna är vanligtvis sommarboende och är inte anpassade för kylan. "Det blir väldigt kallt", säger Sam Alhaddad.
Köken i de små stugorna saknar vatten.
Köken i de små stugorna saknar vatten.
Väntan är över. I veckan flyttas de sista personerna från det kritiserade boendet på Björknäs camping utanför Bro.
– Nu kan jag börja tänka på min framtid, säger Sam Alhaddad, 18.

18-årige Sam Alhaddad möter oss på Upplands-Brogymnasiets parkering i Kungsängen. Här läser han svenska i väntan på att få söka in till fordonsprogrammet.

– Jag arbetade som bilmekaniker i Syrien och vill gärna lära mig mer. Men jag kan tänka mig att jobba med nästan vad som helst, säger han.

Mellan skolan och hans nya hem på Björknäs camping är det 1,5 mil. Här har han bott de senaste två månaderna, tillsammans med flera andra nyanlända. Hit går bussen fem gånger om dagen. Promenaden mellan campingen och Bro station tar minst en timme.

Mitt i skrev om det kritiserade boendet i augusti. Om bristen på rinnande vatten, om toaletter i avlägsna baracker och om protester från de boende.

Trots att Migrationsverket valde att säga upp kontraktet med campingföretaget First Camp i januari tecknades ett nytt avtal med kommunen.

Tio stugor hyrdes till en kostnad av 105 000 kronor i månaden. Åtgärden var tillfällig och inte optimal, sa kommunen och lovade att hitta nya boenden innan december.

Promenerar flera timmar om dagen

Men redan i november blev bristerna på boendet tydliga. Det värsta ovädret på 111 år drog in och täckte campingen i snö. För att duscha och gå på toaletten tvingades Sam och hans grannar gå upp till 50 meter i kylan.

När Mitt i besökte campingen förra veckan hade snön smält bort och bytts ut mot blöt lera.

– Det är väldigt svårt att bo här. Bussarna går så sällan och ofta måste jag gå mellan stationen och campingen. Jag har promenerat flera timmar om dagen, säger Sam Alhaddad.

En annan man kallar situationen på Björknäs för en katastrof.

– Vi har inget vatten i stugorna, det är kallt och vi måste gå långa sträckor i snön. Jag förstår att det är tufft att hitta lägenheter till alla, men det här fungerar inte, säger han.

Nu, efter en lång väntan, är det dags. Om två dagar går flyttlasset för Sam Alhaddad. Då ska han flytta in i en trea med fyra andra personer i centrala Bro. Andra har redan placerats i sociala lägenheter runt om i Upplands-Bro.

– Det känns väldigt bra. Nu kan jag börja tänka på min framtid här i Sverige, säger Sam Alhaddad.

”Ingen lätt uppgift”

Han hoppas kunna flytta in i en egen lägenhet i framtiden. Det är lättare sagt än gjort. Kötiden för en lägenhet i Upplands-Bro är sex år.

– Jag ska kämpa så gott jag kan. Men det är svårt när min mamma är kvar i Syrien. Jag saknar henne och tänker på henne hela tiden. Jag önskar hon var här.

Maria Johansson är kommundirektör i Upplands-Bro kommun. Hon beskriver det senaste årets mottagande som en stor utmaning.

– Att ge boende åt 73 personer har inte varit en lätt uppgift, men nu kan vi ändå säga att vi klarat av det, säger hon.

Snart börjar ett nytt år – och nya åtaganden för Upplands-Bro kommun. Nästa år ska 102 nyanlända med uppehållstillstånd erbjudas boende i kommunen. Enligt Maria Johansson är det inte aktuellt med några framtida placeringar på Björknäs camping.

– Det var aldrig tanken. I synnerhet inte under vintertiden. Det var en ytterst temporär lösning som vi kändes oss nödgade till efter den nya bosättningslagen, säger hon.

Kan det bli nya avtal under våren eller sommaren?

– Det är en föränderlig värld, men kommunen har ingen intention att göra en förlängning. Det här boende klarar inte våra krav, men i en situation där vi var tvungna att hitta lösningar var det något vi kunde leva med under en kort tid.