Äntligen skolstart för förstaklassarna

Ettagluttarna Elvira Borg, Jesper Velasquez, Bertil Lenberg och Ayan Jama.
Ettagluttarna Elvira Borg, Jesper Velasquez, Bertil Lenberg och Ayan Jama.
Sommarlovet är över och skolan har återigen öppnat sina portar. Till Magelungsskolan i Farsta kom i dag 47 förväntansfulla förstaklassare, som äntligen börjar skolan på riktigt.
- Jag har längtat och varit spänd hela sommaren, säger sexåriga Ayan Jama.

Regnbågsflaggan vajar över Magelungsskolan.

På Magelungsskolans skolgård är det redan full aktivitet och över skolan vajar inte längre bara den svenska flaggan utan även den HBTQ-vänliga regnbågsflaggan.

– Vi är jätteglada och stolta över den. Vi fick flaggan i dag och ser den som startskottet på att vår skola ska HBTQ-certifieras. Vi kommer att jobba mycket med de frågorna. Det står i läroplanen att skolan ska vara öppen för alla och därför flaggar vi i regnbågens färger, säger Yvonne Nilsson, skolans samordnare för förskoleklasser och fritidshem.

Kul att lära sig om djur

Om detta kommer skolbarnen att lära sig mer under läsåret, men just nu är fokus mest inställt på att träffa nya och gamla vänner, och ha kul såklart.

Det är väldigt bra att lära sig skriva och läsa

– Det känns bra att träffa vänner och fröknar, men mest kul ska det bli att köra fotboll och leka kurragömma, säger sjuåriga Bertil Lenberg.
– Fast det är kul att lära sig saker också, som om djur. Jag vet att tigrar har två färger och lejon har man, tillägger han stolt.

Kamraten Jesper Velasquez tycker det är lite märkligt att prata ett annat språk än spanska, som han pratar hemma, men ser framemot att lära sig saker.
– Det är väldigt bra att lära sig skriva och läsa, säger Jesper.


”Så himla lätt i sexårs”

Att lära sig mer är också något som sjuåriga Elvira Borg ser framemot.

– Det var så himla lätt i sexårs, det ska bli roligare nu när det blir lite svårare. Mest kul ska det bli att lära sig mer matte och gånger, säger hon.
– Matte är kul, men också att rita och jobba med pärlor, säger Ayan Jama.