Äntligen tak över huvudet

Klubbkamraterna Anneli Nogelius och Jens Koorn har jobbat hårt med det nya klubbhuset.
Klubbkamraterna Anneli Nogelius och Jens Koorn har jobbat hårt med det nya klubbhuset.
Det anrika klubbhuset förstördes i en våldsam brand.

I två år har golfklubben kämpat för att få ett nytt hus på plats – och nu står det där.

– Det känns verkligen bra, säger Anneli Nogelius från Björkhagens golfklubb.

Solen glittrar över Söderbysjön i Nackareservatet. Och golfklubben, som har sin niohålsbana intill, spår ljusare tider nu när klubbhuset är på plats. I stället för provisoriska arbetarbodar, kiosk och partytält finns nu ett hus med servering för allmänheten på undervåningen och omklädningsrum för medlemmarna på övervåningen.

– Det är alldeles förfärligt skönt. En golfklubb har så mycket av sin identitet i klubbhuset, säger Jonas Sundberg, ordförande i Björkhagens golfklubb.

Det två åren utan klubbhus har inneburit stora ekonomiska förluster för föreningen. Konkurrensen om golfentusiasterna är hård och utan rätt faciliteter är det svårt att locka gäster, påpekar Jonas Sundberg. Det har också varit ett tapp bland äldre medlemmar som sörjt sin vanliga samlingspunkt.

Det timrade tvåvåningshuset skulle egentligen ha varit på plats redan förra sommaren. Men det tog tid att få alla myndighetsbeslut som krävdes och bygget var inte i gång förrän i höstas.

– Bygget har kostat omkring fem miljoner kronor. Klubben har skjutit till ungefär en miljon ut-över de försäkringspengar vi fick efter branden, säger Jonas Sundberg.

Medlemmarna har lagt ner åtskilliga arbetstimmar på projektet. Jens Koorn från klubben har både jobbat som företagare och ideellt med bygget.

– Det är nog ganska unikt att alla i en klubb ställer upp så helhjärtat, men vi har en bra sammanhållning. Fast det är fortfarande en del arbeten kvar. De största sakerna är att få till ventilationen och markarbetena runt huset, säger han.

Det timrade huset – som är en modern variant av det gamla – kommer att målas med mörk Roslagstjära. Precis som det gamla från 1847.

– Man hade en klump i halsen efter branden, men det var nog värst för de äldre spelarna som verkligen kände huset utan och innan, säger Jens Koorn.

Det var natten mot den 4 juni 2010 som den anrika klubbstugan förstördes i branden. Polisen misstänkte att branden var anlagd, men bevisen räckte inte till och förundersökningen om mordbrand lades ner.

– Vi kan inte säga vad som orsakat branden och det finns ingen misstänkt, konstaterade polisutredaren Jan Ullén i januari förra året.

Björkhagens golfklubb ser nu framtiden an. Arrendeavtalet med Stockholms kommun blev nyligen förlängt till 2035 och klubben äger numera det nya klubbhuset och de flesta andra byggnaderna i markområdet.