Det tog fyra år – äntligen ska Väsby kvarn invigas

Det går inte att mala mjöl i den nya kvarnen. Vingarna drivs med motor.
Det går inte att mala mjöl i den nya kvarnen. Vingarna drivs med motor.
Det tog fyra år men nu är återuppbyggnaden av Väsby kvarn äntligen klar.
I dag, söndag, är det högtidlig invigning av Vallentunas älskade landmärke.
Men vad den ska användas till är ännu oklart.

– Hade vi vetat att det skulle ta så lång tid hade vi kanske inte gett oss in i det. Men vi har skyndat långsamt, man måste få med sig kommunen också , säger Bertil Schön Johansson som tillsammans med sin fru Gudrun drivit projektet ideellt.

Först i augusti kom arbetet i gång med återuppbygga kvarnen, som byggdes 1865 men brann ner 2008.

Motor

– Det är ganska mäktigt att den står där nu, säger Gudrun. 

Det är Bo Pahlén, också Vallentunabo, som står bakom konstruktionen. Tack vare den snurrar vingarna, trots att byggnaden egentligen inte är någon kvarn även om den ser ut som en sådan. För det saknas kvarnverk och att mala säd går inte. Vingarna drivs med motor, inte av vindkraft.

Äldre känner igen sig

– Det här är ju lite unikt. Andra kommuner som också har kvarnar har hört av sig eftersom det är en unik konstruktion.

Sedan vingarna kom på plats vid påsk har Bertil och Gudrun Schön Johansson pratat med äldre Vallentunabor som gläds åt att utsikten från kyrkan ser ut som den ska igen.

Vad kvarnen ska användas till är ännu inte bestämt. Den står i ett naturreservat, och regelverket sätter stopp för att man installerar toaletter.

– Samlingslokal, utställningslokal, festlokal, kafé eller uthyrning av skridskor och kanoter är våra förslag, säger Gudrun Schön Johansson. 

Paret Schön Johansson är måna om att kvarnen kommer till användning. Och att den hålls öppen.

Inga hänglås

– Det ska inte vara något hänglås på, säger Bertil. Den ska inte vara något museiföremål. 

Snart är det sommar och kvarnen ter sig som ett givet utflyktsmål. Därför är det kanske lite förvånande att kommunen inte har några besked att ge om hur kvarnen ska användas och vilka öppettiderna blir. Sofie Torin, kommunikatör på kommunen, säger att man inte räknat med att vinglösningen skulle fungera direkt och att kvarnen därmed bli klar så snabbt.

Nästa söndag

– Det är så många inblandade. Vi samlas kring invigningen och då träffas alla för första gången. Då kan man prata ihop sig, säger hon.

Den 19 maj klockan 13 är det dags för invigning. Kommunalrådet Parisa Liljestrand håller tal och det blir sång, musik och dans. Bertil och Gudrun Schön Johansson kommer förstås också att vara där.