Anton bor i det svartlistade huset i Bromma

Mariehällsbon Antons lägenhet är hotad av rivning.
Mariehällsbon Antons lägenhet är hotad av rivning.
Huset ligger i Tegelbergsvägen i Mariehäll.
Huset ligger i Tegelbergsvägen i Mariehäll.
Toaletten hemma hos Anton i Mariehäll.
Toaletten hemma hos Anton i Mariehäll.
På 2000-talet hamnade huset på svarta listan.
På 2000-talet hamnade huset på svarta listan.
Tegelbergsvägen i Mariehäll är rivningshotad på grund av läckande gasspisar och farliga elledningar. Anton Forsberg kan stå utan bostad till hösten.
– Det är ganska kämpigt. Jag har ingen rätt att kräva någonting, säger han.

På Tegelbergsvägen i Bromma ligger ett hyreshus med rivningshotade lägenheter. Vissa av bostäderna har haft läckande gasspisar och farliga elledningar. Under början av 2000-talet hamnade huset på tidningen Vår bostads svarta lista.

2008 köpte Stockholmshem fastigheten och har sedan flera år velat riva husen och bygga nytt.

– Det kostar alldeles för mycket att renovera. När man har gjort de tekniska undersökningarna har man kommit fram till att det är i för dåligt skick, det går inte att rädda. Det är som en gammal bil som inte går att renovera, säger Patrik Andersson, chef bygg och teknik på Stockholmshem.

Stockholmshem vill riva 42 lägenheter för att istället bygga 214 nya bostäder på tomten. Innan man ska bygga de nya lägenheterna är tanken att SISAB ska hyra marken i fem år för att bygga tillfälliga skolor.

Anton Forsberg är en av dem som bor i en rivningshotad lägenhet och har kontrakt till hösten 2018.

– Min lägenhet ska tydligen vara en av de bättre, så det är inte extremt illa. Men jag förstår vad de menar, huset är inte i det bästa skicket. Det syns på tvättstugor och vissa lägenheter har haft problem med vägglöss, säger han.

I början av 2018 väntas stadsbyggnadsnämnden klubba igenom detaljplanen som sedan följs av ansökan om rivningslov och bygglov för de tillfälliga skolbyggnaderna. Även om Anton visste om detta innan han flyttade in har han ingen plan B om huset rivs.

–  Jag söker ju nya lägenheter hela tiden, det är ganska kämpigt. Jag har ingen rätt att kräva någonting då jag visste om det innan jag flyttade in, säger han.