I Sverige finns runt 1 500 riksintressen för kulturmiljövård. Fyra av dem ligger i Upplands Väsby: Runsa, Skålhamravägen, Fysingen samt Antuna.

Vi styr bilen mot Antuna gård, tre kilometer från centrala Väsby.

Plötsligt är vi ute på landet. Kontrasten är stor mot asfalt och husen nere på "byn".

Här breder åkermarken ut sig och vid de stora gräsytorna intill herrgården ligger magasin, stall, ladugård, bostäder – och lokaler för olika verksamheter

– Det senaste tillskottet är gårdsbutik och yogastudio, berättar ägaren Johan Curman, som bor på herrgården med sin familj.

Riksintresset Antuna i Upplands Väsby – Johan Curman driver Antuna gård sedan 2017. Hunden Jaxon är ofta vid hans sida.

Riksintresset Antuna i Upplands Väsby – Johan Curman driver Antuna gård sedan 2017. Hunden Jaxon är ofta vid hans sida.

Stefan Källstigen

Gården har funnits i släkten Curman i sex generationer, ända sedan 1868 då Johans farfars farmors far köpte den.

– Den har omvandlats väldigt mycket under årens lopp. Vi bedriver ju inte själva lantbruk, utan inkomsterna kommer från uthyrning av lokaler, bostäder, mark och visst skogsbruk.

Och inkomster behövs för att hålla bostäder och mark i bra skick. Av de cirka tusen hektar som gården omfattar inkluderas runt en femtedel i riksintresset – vilket både skyddar och begränsar.

– Det är hela miljön med herrgården, gårdsbyggnader, torp, alléer och åkerlandskap som gör det till ett riksintresse. Kulturmiljön är viktig att bevara, men det får inte bli ett museum. Vi försöker utveckla försiktigt hela tiden, säger Johan Curman.

Magasinet på Antuna gård i Upplands Väsby.

Magasinet på Antuna gård i Upplands Väsby.

Stefan Källstigen

Han tar även upp det han anser vara intrång på riksintresset Antuna – som "Mount Väsby" med kross från Förbifart Stockholm som tornar upp sig i siktlinjen.

Och plötsligt dundrar Arlanda Express förbi. Tågen går förbi uppemot 40 gånger i timmen.

– Järnvägen är ett riksintresse med starkare skydd än det för kulturmiljövård. När de vill bredda järnvägen med två spår till på sikt så får det stor inverkan på Antuna.

Vi passerar ett av 1800-talshusen på ägorna, Paradiset.

– De vill bygga en ny jättestor elledning som kommer att gå rakt över huset. Men i och med att det ligger inom riksintresset finns det anledning att bevara huset, som flyttas. Så där finns ju ett visst skydd.

Skulle du hellre vilja att Antuna inte var ett riksintresse?

– Nej. Det är snarare något vi känner en stor stolthet över och vill ge alla en möjlighet att uppleva.