ANNONS

Använd händerna på fritiden

Emy-Ann Ländin, ordförande för Sticka, har snart fått ihop en sjal. Mitt i:s reporter, upplärd på Youtube, kämpar med en halsduk.
Emy-Ann Ländin, ordförande för Sticka, har snart fått ihop en sjal. Mitt i:s reporter, upplärd på Youtube, kämpar med en halsduk.
XX
XX
Ut med datorer och läsplattor, in med garnnystan och virknålar.

I området drar nu flera fingerfärdiga alternativ igång för dig som vill skapa något eget - eller bara få ro. Nästa vecka startar stickcafé i Kista.
ANNONS

Hade inte julledigheten den där avkopplande effekten? Stressar det själen att påsken är nästa ljus i vardagstunneln? Då kanske det är dags att börja sticka.

Handarbete har nämligen visat sig få ned både puls och blodtryck. Lite som yoga. Och förutom avslappning kan det vara både kul och socialt.

Nästa tisdag drar stickcaféet i Kista bibliotek igång. Här kan man sticka, virka och fika. Lära sig nya tekniker och mönster eller kanske lite bättre svenska.

– En del har aldrig stickat och vill prova. Då har vi en korg med tråd och stickor som man kan öva med, säger Emy-Ann Ländin, ordförande för föreningen Sticka.

Deltagarna är från många olika länder och kulturer.

– Det kan vara svårt att få kontakt med andra, då blir stickningen en gemensam nämnare. När man stickar och visar varandra tekniker behöver man heller inte kunna språket så bra, säger Emy-Ann Ländin.

Allt fler får upp ögonen för caféet.

– Intresset ökar, framför allt bland yngre. Jag tror det hänger ihop med trenden mot slit och släng. Att följa ett mönster och koncentrera sig på det ger också avslappning, säger bibliotekarien Ingrid Stening Soppela.

En av deltagarna är Karin Juhlenius. Varannan tisdag tar hon med sig sina nystan till jobbet i Kista. Hon tror att internet spelat stor roll för den nytändning som stickning och handarbeten fått. Inte minst communityt Ravelry där man kan dela och byta mönster, snacka garn och visa sina alster.

ANNONS

– Det är som Facebook för stickare. Att 20-30-åringar stickar beror nog mycket på nätet. Man har tillgång till hela världens idéer, jämfört med att bläddra i pärmar i mossiga handarbetsbutiker, säger Karin.

På Youtube finns en uppsjö av pedagogiska lär dig sticka-klipp.

– Jag håller på att öva upp min virkning på Youtube, säger Karin.

Att vurmen för det handgjorda ökar märks på flera håll. Regina Fuks på maskinstickargruppen Kullerbyttan i Bromma berättar att intresset är större än vad det finns plats för i lokalen.

– Allt handarbete har blivit populärt igen. Till och med spetsknyppling ökar. Jag tänker att de arbeten vi går till varje dag ofta är abstrakta. Man är trött men vet knappt varför. Med stickning får man ett färdigt plagg, det blir något. Det är en glädje som inte kan uppbådas på annat sätt, säger Regina Fuks.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Bromma direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.