Använder bolagets kort som sitt eget

Vd:n Carl-Olof Zetterman på kommunägda reningsverket Syvab menar att ledningen alltid har fått handla privat på företagskorten och att pengarna dras på lönen.
Vd:n Carl-Olof Zetterman på kommunägda reningsverket Syvab menar att ledningen alltid har fått handla privat på företagskorten och att pengarna dras på lönen.
Vd:n på kommunägda Syvab gör privata köp på företagets kort. I fjol handlade han bland annat kläder i Tyskland och whisky i Norge.

Efter Lokaltidningen Mitt i:s granskning vill bolagets styrelse nu se över betalkorten.

Betalkorten hos de kommunala bolagen i Södertörn ska användas vid representation, resor och hotellboende, och kostnaderna ska ha en direkt koppling till arbetet.

Men på kommunägda reningsverket Syvab saknas restriktioner. Vd:n Carl-Olof Zetterman, med en lön på drygt 79 000 kronor i månaden, har tillsammans med andra höga chefer på bolaget handlat privat för 18 000 kronor under 2012, med bolagets betalkort.

Vd:n handlade bland annat kläder i Tyskland, en flaska whisky i en tax free-butik i Norge och prylar i en sportbutik i Skärholmen, plus musiktjänsten Spotify för 99 kronor i månaden samt diverse köp via mobiltelefonen – allt på bolagets guldkort.

Carl-Olof Zetterman förklarar att köpen gjordes när hans privata kort strulade flera gånger förra året. En gång köpte han biljetter till föreställningen Cats utomlands, då hans privata kort inte funkade.

– Eftersom jag då har okej att handla på företagets kort förutsatt att det regleras så tog jag det kortet i stället för att leta rätt på mina kompisar och ställa mig sist i kön och kanske inte få någon plats, säger Carl-Olof Zetterman.

Enligt vd:n är man alltid noga med att dra de privata köpen på lönen. Löneavdrag sker dock ibland flera månader senare, enligt bolagets egna lönelistor.

– Vi har interna kontrollpunkter och vi revideras varje år. Vi har god kontroll på dessa kostnader. Förklaringen är att vi haft det så här länge och inte har sett det som ett problem, säger Carl-Olof Zetterman.

Är ni säkra på att era privata köp alltid dragits på lönen?

– Vi har haft det här kortet i 25 år så jag kan inte sitta och garantera att det inte skett några misstag någon gång tidigare under den här tiden, det vore löjligt, säger Carl-Olof Zetterman.

Vd:n säger att han har flyttat betalningen för Spotify från bolagets kort efter tidningens granskning.

Vad säger ni till dem som tycker att ni lånar pengar av bolaget?

– Det gör vi ju inte eftersom det betalas i samband med att det dras på lönen, menar Carl-Olof Zetterman.

Bolaget kan nu komma att se över sitt system.

– Får man lyset på någonting så är det klart att man ska titta på om det är något vi ska ta bort, om det kan uppfattas som en risk, säger Carl-Olof Zetterman.

Syvabs styrelseordförande Anders Lago (S) och Huddingeledamoten Kenneth Berg (M) anser båda att bolaget behöver se över sina betalkortsrutiner.

Syvabs ägarkommuner är Stockholms stad, Huddinge, Botkyrka, Nykvarn, Salem och Södertälje.

Fakta

Privata köp på Syvabkortet 2012

28 februari, Tyskland, köp i modebutik: 1 080 kronor

14 april, Norge, whisky i taxfree-butik: 166 kronor

25 juni, Skärholmen, köp i sportbutik: 1 600 kronor

13 augusti, Las Vegas, köp i sportfiskebutik: 693 kronor

16 augusti, Culver city, köp i modebutik: 483 kronor

2 november, Tyskland, köp i modebutik: 2 265 kronor

Utöver dessa köp har det gjorts frekventa privata köp på Itunes. Även köp av försäkringar, träningskort och bensin har gjorts privat.

källa: huddinge kommun