Apelvägen: invånare vill ha annan arkitektur

Facebookinlägg av Dick Sjöström. BILDEN ÄR ETT MONTAGE.
Facebookinlägg av Dick Sjöström. BILDEN ÄR ETT MONTAGE.
Bild nr 1 av arkitektbyrån SandellSandberg. Bild nr 2 är en förvanskning av samma bild.
Bild nr 1 av arkitektbyrån SandellSandberg. Bild nr 2 är en förvanskning av samma bild.
Drygt 770 Tyresöinvånare har via Facebook röstat på hur de vill att de nya husen i detaljplanen för Apelvägen ska se ut.
– Hundratals människor tycker att kommuns förslag är dåligt. Det är en minoritet som tycker annorlunda, säger Dick Sjöström som startade omröstningen.

Tyresöbornas diskussioner kring detaljplanen för Apelvägen fortsätter. På Facebook pågår nu en omröstning kring den arkitektoniska utformningen av husen.

Det var i onsdags som Dick Sjöström publicerade en bild med två versioner av de planerade husen vid Tyresövägen. Samtidigt lät han guppens 17 000 medlemmar rösta på vilket alternativ de tyckte bästa om. Bild nummer ett är skapad av arkitektbyrån SandellSandberg och bild nummer två är en förvanskning av denna. I nuläget har inlägget drygt 770 kommentarer där nästan samtliga röstat på alternativ nummer två.

– När hundratals människor röstar emot, och bara ett tiotal röstar för kommunens förslag så visar det ett starkt motstånd man inte kan blunda för. Det är en jättestark indikation på vad invånare tycker om förslaget enligt detaljplanen, säger Dick Sjöström.

David Eliasson, presskommunikatör på SandellSandberg, berättar att bild nummer ett är gammal och inaktuell. Han påpekar att den förvanskade bilden har fyra våningar istället för fem och dessutom saknar hiss. På grund av bullerregler måste hissarna ligga mot gatan.

”Måste använda ett annat formspråk”

Dick Sjöström menar att så som huset är utformade i färg, material och stil bryter de mot det tema som finns i övrig arkitektur i området. Han tycker att bild nummer två passar bättre in i området vid Strandtorget.

– De flesta av oss vill inte att de bygger så här höga hus, men om man gör det så måste man tänka på hur de ser ut. Om man ska få det att passa in ordentligt så måste man använda ett annat formspråk som inte är den här moderna funkisstilen.

Tyresö slott: ”riskerar att förminskas”

Den stora frågan handlar om husen kommer passa in i området. Dick Sjöström tycker att husen bör harmoniera med Tyresö slott. Han menar att om de ny byggnaderna sticker ut för mycket riskerar slottet att förminskas.

– Vi har haft väldigt svårt att nå fram till våra politiker. De har inte lyssnat på vad vi sagt och de får det att låta som vi är ett fåtal men det är vi inte. Det går inte att blunda för vad vi i hela Tyresö känner om vårt slott.

När det kommer till Tyresö slott och naturreservatet då känner vi invånare väldigt starkt.

 

 

Mitt i Tyresö söker den politiska majoriteten för en kommentar.