ANNONS

Man skrev ”apjävel” på Facebook – åtalas

solan tingsrätt
Mannen ska vid sju olika tillfällen i år har skrivit nedsättande kommentarer på Facebook.
En 47-årig Sundbybergsbo åtalas för hets mot folkgrupp efter att ha skrivit bland annat apjävel i kommentarer på Facebook.
Hatbrotten på nätet ökar stort enligt polisen.
– Alla möjliga brott begås i detta ögonblick, säger Bengt Åsbäck, vice överåklagare.
ANNONS

Mannen ska vid sju olika tillfällen i januari och februari i år har skrivit nedsättande saker om mörkhyade och muslimer i en sluten Facebookgrupp.

Bland annat ska han ha beskrivit mörkhyade som en ”apflock” och kommenterat inlägg med: ”tillbaks till hyddan, går ju inte att ha såna i möblerade rum”.

Mannens kommentarer uppmärksammades av nätverket Näthatsgranskaren, som scannar av sociala medier i jakt på hatiska och hotfulla kommentarer vilka de sedan anmäler till polisen.

Mannen nekar till brott och svarade konsekvent ”inga kommentarer”, på alla frågor i det polisförhör som hållits. Han menar att det är någon annan som varit inloggad på hans Facebook-konto och skrivit kommentarerna i hans namn.

Hatbrotten på nätet ökar

Bengt Åsbäck, vice överåklagare vid Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Malmö, menar att hatbrotten på nätet blivit allt vanligare.

– Det är absolut ett brott som ökar, vi har fullt upp. Sociala medier är laglöst land och alla möjliga brott begås i detta ögonblick. På nätet kan folk vara gränslösa när de sitter framför sin dator och tycker till, säger han.

Sociala medier är laglöst land och alla möjliga brott begås i detta ögonblick

Bengt Åsbäck

Problemet med hatbrott är att uttalandena alltid måste vägas mot yttrandefriheten, vilken är starkt skyddad.

– De kan vara jättesvårt att bedöma de här fallen, säger Bengt Åsbäck.

ANNONS

På nätet är också kruxet att det sällan är någon som blir attackerad personligen, utan ofta angrips personer som folkgrupp.

– Därmed finns ingen som anmäler de här fallen.

Fick två månaders fängelse

Enligt Bengt Åsbäck så har polisen inte själva resurser till att granska nätet i jakt på de här brotten.

Sedan ett år tillbaka har dock nätverket Näthatsgranskaren gjort det till sin uppgift att anmäla den här typen av kommentarer, till polisen.

Varför får man inte skriva vad som helst på nätet?

– Man får inte uttrycka sig på ett sätt som missaktar en folkgrupp genom att till exempel tillskriva dem lägre intelligens och likna dem vid djur. Och en folkgrupp kan definieras så brett som ”invandrare”.

Man får inte uttrycka sig på ett sätt som missaktar en folkgrupp

Bengt Åsbäck

Det har ingen betydelse hur många som ”gillat” eller delat den hatiska kommentaren, utan man tittar på om den nått ”fler än ett fåtal” (vilket brukar räknas som 5-6 personer).

Straffskalan rör sig från böter till fängelse.

Så sent som i tisdags, 12 juni, dömdes en 68-årig man i Södertälje till två månaders fängelse för att ha hetsat mot folkgrupp genom fyra kommentarer i två olika Facebookgrupper.

Mannen nekar till brott och säger att han inte minns om han skrivit kommentarerna.