ANNONS

Apotek till Hagalund

Astrid Erström skulle önska att posten och Lidl kunde öppna i Hagalund, men är samtidigt skeptisk till lönsamheten. ”Det kommer aldrig funka”, menar hon.
Astrid Erström skulle önska att posten och Lidl kunde öppna i Hagalund, men är samtidigt skeptisk till lönsamheten. ”Det kommer aldrig funka”, menar hon.
Storbranden för ett år sedan ödelade halva Hagalunds centrum.

Men till sommaren öppnar flera verksamheter igen, bland annat ett nytt apotek.

I sommar ska även stadens strategi för att lyfta stadsdelen vara klar.
ANNONS

Det är ett centrum med knappt kännbar puls som Lokaltidningen Mitt i möter en snöstormig onsdag i mars.

Den ena övre längan av centrumbyggnaden blev så svårt skadad av elden att den måste rivas.

Det enda tecknet på liv i den undre längan är arbetet som pågår med att återställa lokalerna inför sommaren.

Då flyttar skräddaren, restaurang Haga och ungdomsföreningen Blue Hill tillbaka tillsammans med en helt ny hyresgäst.

– Vi har tecknat avtal med ett apotek. Det har varit efterfrågat länge, så det är vi glada att kunna presentera. Det blir ett lyft för hela Hagalund, säger Catarina Johansson Nyman, vd vid Signalisten.

Apoteket kommer att drivas i privat regi av en före detta apoteksanställd.

Anledningen till att Signalisten endast återställer den undre längan är det utvecklingsarbete som pågår i området. Solna stad, Rikshem, Skanska, Wåhlins och Signalisten, som alla är intressenter i stadsdelen, arbetar med att ta fram en utvecklingsstrategi för området.

– Vi tänker att det är bättre att man satsar på att göra något större än att bara återställa som det varit. Vi vill ju bygga fler bostäder i Hagalund för att skapa ett större underlag, det sticker vi inte under stol med, säger Catarina Johansson Nyman.

Till sommaren ska de fem intressenterna presentera strategin. Tills dess ska man analysera hur stadsdelen används, hur stadsmiljön är samt vilken kommunal och kommersiell service som önskas.

ANNONS

Under våren kommer Solna stad att prata med föreningar i stadsdelens om framtiden. Men även Hagalundarna ska få säga sitt.

– Vi kommer att ha en webb­sida där man ska få skicka in sina synpunkter och berätta hur man använder området, säger Anders Offerlind, förvaltningschef på kommunstyrelsens kansli och stadsledningsförvaltningen.

I höst öppnar ett apotek i Hagalund – vad mer behövs?

Maria-Elena 
Gaude:

– Ett apotek är bra för till exempel föräldrar, så man slipper gå till Solna centrum. Annars har vi allt, förutom lite mer bröd i affären kanske.
Anki Gilic:

– Apotek, jättebra! En till livsmedelsaffär, en vanlig, typ Ica eller Coop. En bankomat, den vi har fungerar inte alltid. Och gärna en florist.
Ann Huber:

– Ett mysigt kafé eller en schysst salladsbar. Frisör. En pressbyrå eller en kiosk där man kan spela. Hade jag haft pengar hade jag öppnat en själv.
Daniel Cadiz:

– Förutom apotek... ett fint litet kafé eller restaurang. En butik med skomakare, skräddare och nycklar. Och något för ungdomarna, en lokal för dem.

Eivor Thunberg:

– Apotek blir bra. Och det får gärna öppna en damfrisering. En brevlåda som töms senare på dagen och en butik där man kan lämna in och ut paket.
ANNONS