Apotekare i Björknäs är årets nybyggare

För två och ett halvt år sedan slog Moncef Riahi och hans familj upp portarna till ett nytt apotek i Björknäs.

Nu utnämns han till årets nybyggare i Stockholms län.

Varje år ger landshövdingen utmärkelsen Årets nybyggare till en stockholmare med utländsk bakgrund som har valt att starta ett eget företag och lyckats nå framgång med begränsade resurser.

Det har Nackabon Moncef Riahi gjort. Sedan våren 2011 driver han ett apotek med sin familj i Björknäs.

– Det var tufft från början. Men vi kämpade och slet på udda tider och dagar och trodde på oss själva och affärsmodellen. Det var med beslutsamhet som vi lyckades få en stabil ekonomi och nöjda kunder, säger Moncef Riahi.

Framförallt var det svårt att starta upp apoteket, många banker ville inte låna ut pengar till ett familjeföretag. Men till slut gick det.

Trots den hårda konkurrensen från stora apotekskedjor har Moncef Riahi och hans familj lyckats stå på egna ben. Men det har varit tufft.

– Den här etableringen var en stark prövning där våra relationer sattes på prov. Sammantaget har det stärkt vår band på ett sätt som det inte kunnat göra annars, säger Moncef Riahi.

Han är nu apotekschef. Rollen som vd har i dag sonen Mounir Kraft Riahi som också får ta del av priset.

– Vi är oerhört stolta att vår pappa har kunnat visa oss vägen inom entreprenörskap och serviceyrket. Han har visat oss att allt går om man bara vill, säger Mounir Kraft Riahi.

Barnen betyder mycket för Moncef Riahi.

– Jag står alltid bakom och stöttar dem, precis som min pappa gjorde för mig, säger han.

Moncef Riahi kom till Sverige från Tunisien som 19-åring. Han har jobbat med en hel del yrken och startat flera företag. Ihärdigheten är en av anledningarna till att han får utmärkelsen.

– Vi har sökt en person som har haft en lång resa i livet och mött många svårigheter men ändå lyckats gå vidare och hitta en lösning på det hela, säger Thierry Dauphin från Almi företagspartner som ligger bakom utmärkelsen.